Πίτα Κολοκύθας

Τα μυστικά των Chef

Νοστιμιά που γράφει …

Μια φθινοπωρινή πίτα με τη γλύκα της κολοκύθας και όλα τα καλά της γης… Ξηρούς καρπούς, σταφίδες, σουσάμι και μπαχαρικά ανεβαστικά…  Γεύση αγαπησιάρικη για να μας συντροφεύει τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες βραδιές. Μια πίτα υπερτροφή, αφού η κολοκύθα είναι μια βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Πρώτη φορά δοκίμασα κολοκυθόπιτα ξεχωριστά αρωματική, που μου άρεσε πολύ, στο Φεστιβάλ Νίκου Τσελεμεντέ, στη Σίφνο. Την κολοκυθόπιτα είχαν ετοιμάσει μαγείρισσες από την Πάρο, για να την παρουσιάσουν στη γιορτή γαστρονομίας. Η γεύση της κολοκυθόπιτας φίνα και το φύλλο ξεροψημένο όσο πρέπει.

Τους ζήτησα τη συνταγή που είναι πολύ εύκολη και την μοιράζομαι μαζί σας. Την φτιάξαμε σήμερα και μοσχομύρισε το σπίτι μας…

Πίτα Κολοκύθας

Από την Μαρία Τριπολιτσιώτου, περίφημη μαγείρισσα, Πάρος

Υλικά

1½ κιλό γλυκιά κολοκύθα χοντροτριμμένη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, χοντροκομμένη

Μισό  φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα, χοντροκομμένη

Μισό φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι

2 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

λίγο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

λίγο γαρίφαλο, σε σκόνη

2 σφηνάκια λικέρ πορτοκάλι ή μαστίχα

4 φύλλα χωριάτικα

4 φύλλα κρούστας

Για την επάλειψη

1 κρόκο αυγού

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ταψί τα 4 φύλλα κρούστας «τσαλακωμένα» και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά.

Αμέσως μετά τα θρυμματίζουμε και τα αφήνουμε σε πιατέλα, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και το λικέρ πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα θρυμματισμένα φύλλα, που θα τραβήξουν τα υγρά της κολοκύθας και θα δώσουν ξεχωριστή γεύση.

Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί ένα χωριάτικο φύλλο.

Περνάμε με ελαιόλαδο το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε από πάνω.

Ρίχνουμε τη γέμιση και με τη μαρίζ δημιουργούμε μια λεπτή στρώση.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Χαράζουμε την κολοκυθόπιτα σε μικρά κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλάει από το ταψί.

Αφήνουμε να «σταθεί» και σερβίρουμε

Μικρά μυστικά

Για ακόμα πιο δυνατή γεύση, βάζουμε τις σταφίδες για 1 ώρα σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή σε λικέρ μαστίχας. Τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας μέσα στις παλάμες μας, και τις βάζουμε στη γέμιση.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την πίτα με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Προηγούμενο άρθροΟι  γλυκοπατάτες  θέλουν τρόπο…
Επόμενο άρθροΚτήμα Κοκοτού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !