Κτήμα Κοκοτού

Τα μυστικά των Chef

Το Κτήμα έχει την δική του ιστορία

Από τη Σίσσυ Νίκα 

Ο Γιώργος Κοκοτός στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επέλεξε να εγκαταλείψει την ζωή της πόλης και να εγκατασταθεί στη Σταμάτα,  χτίζοντας το σπίτι του και  ασχολούμενος- παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του πολιτικού μηχανικού- με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή κρασιού.

Η συνάντηση του ζεύγους Κοκοτού με τον θρυλικό Γάλλο οινοπαραγωγό, Βαρόνο Φιλίπ ντε Ροτσίλντ, στάθηκε η αφορμή να ξυπνήσει τις παιδικές μνήμες του Γιώργου. Τα χρόνια που έζησε δίπλα στα αμπέλια του τόπου καταγωγής του, την Κρήτη, τότε που ο γιατρός παππούς του, Βαρούχας, λάτρης της αμπελουργίας, έπαιρνε μαζί του τον μικρό Γιώργο και καβάλα στην «Αστραπή», τη φοράδα του με την οποία επισκεπτόταν τους ασθενείς του στα χωριά, πήγαιναν να επιστατήσουν στους απέραντους αμπελώνες του.

Έτσι στη Σταμάτα, εκεί στην ερημιά πάνω σ’ έναν λόφο, εντόπισε ένα ευρύ ξέφωτο κι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Τότε η ευρύτερη η περιοχή ήταν τελείως απομονωμένη και έρημη και λίγο πιο έξω από το χωριό, ουσιαστικά απροσπέλαστη, μ’ ένα πυκνό πευκοδάσος να καλύπτει τα πάντα.

Στο μεγάλο του τόλμημα, βρήκε ένθερμο συμπαραστάτη την Αγγλίδα σύζυγό του Anne, που με καρτερία και χιούμορ ξεπερνούσε κάθε δυσκολία, που κάποιες φορές έμοιαζαν ανυπέρβλητες. Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνη ουσιαστικά οφείλεται η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Για εμένα η Anne, που αγαπώ ιδιαίτερα είναι η «μούσα» του Κτήματος. Η αγάπη της για τη φύση, η επιμονή της στην ποιότητα, η σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια και η δική της ματιά αντικατοπτρίζεται στα κρασιά και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις του κτήματος.

Το ζεύγος Κοκοτού στον αμπελώνα

Οι βιολογικοί αμπελώνες

Σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς, περιτριγυρισμένη από κατάφυτους λόφους, αναπτύσσονται οι βιολογικοί αμπελώνες, σε υψόμετρο 450 μέτρων με εξαιρετικό μικροκλίμα.

Οι αμπελώνες του Κτήματος έχουν βιολογική πιστοποίηση και είναι φυτεμένοι σε επικλινή εδάφη, σε υψόμετρο 450 μέτρων.

Ο αμπελώνας

Το έδαφος

Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό-σχιστολιθικό και έχει μηχανική σύσταση αμμοπηλώδη έως αμμοαργιλώδη, μέτριες γονιμότητας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και συντελεί στην παραγωγή αρωματικών οίνων με πλούσιο σώμα, καλή δομή και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Το κλίμα είναι μεσογειακό, χωρίς καύσωνες, χάρη στο υψόμετρο και την επίδραση των βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων που επικρατούν.

Η καλή στράγγιση του εδάφους, η άφθονη ηλιοφάνεια και το ευνοϊκό μικροκλίμα, εξασφαλίζουν πρωιμότητα, άριστη ωρίμανση ποιοτικών σταφυλιών, με εξαιρετική σύσταση σακχάρων, οξέων και αρωμάτων.

Ο τρύγος

Το Οινοποιείο

Ένα οικογενειακό οινοποιείο σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Στο υψηλότερο σημείο του κτήματος με πανοραμική θέα την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια. Το επισκέψιμο οινοποιείο διαθέτει τον αρτιότερο εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας που αναδεικνύει  τα καλύτερα στοιχεία του σταφυλιού και «χαρίζει» κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και υποδέχεται οινόφιλους από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα κρασιά και να γίνουν μέρος της ιστορίας του κτήματος.

Οινοποίηση

Η κάβα

Στην κλιματιζόμενη υπόγεια κάβα φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τα γαλλικά δρύινα βαρέλια, στα οποία ωριμάζουν τα κρασιά του Κτήματος.

Ο Γιώργος Κοκοτός στην κάβα

Μετά την εμφιάλωση τους τα κρασιά αποθηκεύονται στις επίσης κλιματιζόμενες αποθήκες, ώστε να διατηρούν ατόφια τα αρώματά τους στο το ποτήρι μας.

Στα βαρέλια

Τα κρασιά

Στο Κτήμα Κοκοτού παράγονται συνολικά 12 κρασιά, 7 λευκά, 1 ροζέ και 3 κόκκινα. Η οικογένεια Κοκοτού λατρεύει τη φύση, έτσι στα περισσότερα κρασιά δίνουν χαριτωμένα ονόματα από τον μικρόκοσμο του βιότοπου του αμπελώνα.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα – Εκδηλώσεις 

Τα προγράμματα του Κτήματος για τα παιδιά έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με έμπειρους περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους και εκπαιδευτικούς και αποσκοπούν στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης, της συναισθηματικής νοημοσύνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης τους μέσα από την εξερεύνηση της φύσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Έτσι τα παιδιά αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι για τη βιώσιμη καλλιέργεια, την οινολογία, την αμπελουργία, τη μελισσοκομία, την παραγωγή ελαιολάδου και την κηπουρική, βάση των αρχών της περμακουλτούρας.

Το Κτήμα Γ. Κοκοτού διαθέτει μοναδικούς υπαίθριους και στεγασμένους χώρους για κάθε ξεχωριστή εκδήλωση της ζωής σας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Ένα από τα κρασιά που αγαπάμε…

Αγιωργίτικο “Τρείς Λόφοι” 2019

Το όνομά του « Τρεις Λόφοι» προέρχεται από την τοποθεσία του Κτήματος, που είναι ανάμεσα σε τρεις λόφους.

Τύπος

Ερυθρός Ξηρός

Παραγωγή

10.000 φιάλες

Προέλευση

Συνεργαζόμενοι αμπελώνες στην περιοχή της Νεμέας, κάτω από τη δική τους επίβλεψη.

Έδαφος

 Αμμοπηλώδες

Ποικιλιακή Σύνθεση

Αγιωργίτικο 90%, Cabernet Sauvignon 10%

Τρύγος

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ζύμωση

Γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, 17-20ºC περίπου για 15 ημέρες.

Παλαίωση

Για 6 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια

Δυνατότητα Παλαίωσης

1-2 χρόνια

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά

 

Χρώμα

Λαμπερό ρουμπινί

Μύτη

Ευχάριστο αρωματικό προφίλ με νότες μπαχαρικών και έντονο χαρακτήρα δαμάσκηνου και βανίλιας.

Στόμα

Κομψό και ισορροπημένο στόμα, με διακριτικές τανίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση.

Σερβίρεται

Στους 15-16οC

12% ALC/VOL

Το απολαμβάνουμε  με …

Χοιρινό, κοτόπουλο, ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, ψητά, τυριά κίτρινα – λευκά και αλλαντικά.

Κτήμα Κοκοτού
Σταμάτα Αττικής, ΤΚ. 14575,Τηλ: 2108145113

Προηγούμενο άρθροΠίτα Κολοκύθας
Επόμενο άρθροΣαμιώτικοι Ρεβιθοκεφτέδες

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !