Πιτάκια με παπαρουνόσπορο Σλοβακίας

Tips

Στην κουζίνα της Σλοβακίας ο παπαρουνόσπορος δηλώνει έντονο παρών γιατί οι παπαρούνες είναι από τις κύριες καλλιέργειες της χώρας. Σε πρόσφατο ταξίδι μου δοκίμασα τα πιτάκια παπαρουνόσπορου και ενθουσιάστηκα. Ο παπαρουνόσπορος είναι πολύ ωφέλιμος για τον οργανισμό μας αφού περιέχει την υψηλότερη ποσότητα ασβεστίου, βιταμινών, μετάλλων ή ακόρεστων λιπαρών οξέων. Μάλιστα περιέχει σχεδόν 12 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και 3 φορές περισσότερο από το τυρί. Επίσης είναι καλή πηγή μαγγανίου, χαλκού, φώσφορου και σιδήρου. Ακόμα ο παπαρουνόσπορος περιέχει επίσης βιταμίνη Β2, Β1, Β3, Ε και C καθώς και το σπάνιο φολικό οξύ.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα / Εύκολο

Πιτάκια με παπαρουνόσπορο – Pagatch

Από το Dolne Saliby, Σλοβακίας

Υλικά για 20-30 πιτάκια

250 γρ παπαρουνόσπορος σπασμένος

250 γρ. σκληρό αλεύρι

200 γρ. βούτυρο

2 κρόκοι αυγών

Πρέζα αλάτι

Λίγο φρέσκο γάλα

Φινίρισμα

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.

Αν χρειαστεί για να έχουμε μια πιο εύπλαστη ζύμη προσθέτουμε λίγο περισσότερο γάλα ή αυγό.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο σκεπασμένη για 1 ώρα.

Ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να έχει περίπου 0,5 εκ. πάχος, και την κόβουμε σε κύκλους, με τσέρκι.

Σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα αραδιάζουμε τα στρογγυλά πιτάκια παπαρουνόσπορου.

Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνειά τους με αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 10-12 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !