Ποια είναι η ενδεδειγμένη ισορροπημένη διατροφή για να χάσουμε βάρος;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ισορροπημένη είναι η διατροφή που παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Η πρόσληψη τροφής πρέπει να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού. Χρειάζεται προσοχή γιατί κάποιες δίαιτες και ειδικά αυτές οι express δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ποια είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή: 

Διαιτητικές ίνες

Βρίσκονται κυρίως στα ψωμιά ολικής άλεσης,  σε φρούτα και στα λαχανικά. Οι διαιτητικές ίνες συμβάλουν στο αίσθημα κορεσμού και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα.

Βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Βρίσκονται σε επιλεγμένες τροφές, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά και κρέας. Μια καλή ποσόστωση αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού και στην πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων.

Πρωτεΐνες

Μπορεί να είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης και βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά, ψάρια, αυγά,  όσπρια ή σπόρους. Οι πρωτεΐνες παίζουν ουσιαστικό ρόλο αφού βοηθούν στη θρέψη των μυϊκών ινών και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ακόμα συμβάλλουν στο αίσθημα γρήγορου κορεσμού.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Τα ποιοτικά λιπαρά οξέα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση ορμονών και τη μεταφορά βιταμινών στον οργανισμό. Οι καλύτερες πηγές βασικών λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, ο λιναρόσπορος, το κραμβέλαιο, οι ελαιούχοι σπόροι ή ακόμα και οι σπόροι chia.

Υδατάνθρακες

Έχουν βγάλει κακό όνομα αλλά είναι απαραίτητοι για ένα ισορροπημένο γεύμα απώλειας βάρους. Είναι ακόμα σημαντική πηγή ενέργειας και οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας. Αμυλούχα τρόφιμα είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά ή ακόμα και φρούτα και λαχανικά.

 Οι χρυσοί κανόνες για απώλεια βάρους

Αλλάζουμε καθημερινές διατροφικές συνήθειες και υιοθετούμε υγιεινές που ενισχύουν τον οργανισμό μας και εγγυώνται την διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ;

  • Μην παραλείπετε ποτέ ένα από τα τρία κύρια γεύματα
  • Απαγορεύεται το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων
  • Μαγεύουμε στο σπίτι για να αποφεύγουμε έτοιμες και επεξεργασμένες τροφές
  • Τρώμε λαχανικά εποχής
  • Αφιερώνουμε χρόνο για το φαγητό και το απολαμβάνουμε μετά μουσικής αν είναι εφικτό, για να χαρίσουμε αρμονία
  • Ακολουθούμε πάντα τα σήματα της πείνας αλλά και του κορεσμού.
  • Κάνουμε μέτρια αλλά τακτική σωματική άσκηση
  • Επιλέγουμε προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Σνομπάρουμε τη ζάχαρη και την αντικαθιστούμε με μέλι ή φρούτα
  • Πίνουμε νερό κυρίως και αφεψήματα αποφεύγοντας ροφήματα με ζάχαρη και αναψυκτικά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !