Αν θέλεις να έχεις πάντα στη διάθεσή σου φρέσκα και θρεπτικά λαχανικά, ακόμα και τις μέρες που ο χρόνος είναι περιορισμένος, η κατάψυξη είναι η λύση που χρειάζεσαι. Μαθαίνοντας ποια λαχανικά καταψύχονται καλύτερα και πώς να το κάνεις σωστά, μπορείς να απολαμβάνεις γεύση και ποιότητα σε κάθε σου γεύμα, χωρίς περιττό κόπο.
Μπρόκολο και Κουνουπίδι
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην κατάψυξη και κρατούν τη θρεπτική τους αξία.
Πριν τα καταψύξεις, ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και μετά βύθισέ τα σε παγωμένο νερό.
Καρότα
Μπορείς να τα καταψύξεις ολόκληρα, σε φέτες ή κύβους.
Όπως και τα πράσινα λαχανικά, ζεμάτισέ τα για 2-3 λεπτά πριν τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη.
Πιπεριές
Οι πιπεριές δεν χρειάζονται ζεμάτισμα. Κόψ’ τες σε φέτες ή κύβους και αποθήκευσέ τες κατευθείαν σε σακουλάκια κατάψυξης.
Σπανάκι και Λαχανίδες
Μπορείς να τα καταψύξεις μετά από ελαφρύ ζεμάτισμα. Αποστράγγισέ τα καλά για να μην πιάσουν πάγο.
Αρακάς
Ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για κατάψυξη. Συνήθως είναι έτοιμος προς χρήση, οπότε δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία.
Κολοκυθάκια
Μπορείς να τα κόψεις σε ροδέλες ή κύβους. Είναι ιδανικά για σούπες και σάλτσες μετά την απόψυξη.
Καλαμπόκι
Είτε ολόκληρο είτε οι σπόροι του, το καλαμπόκι καταψύχεται τέλεια. Ζεμάτισέ το για 4-5 λεπτά αν είναι ολόκληρο.
Κρεμμύδια και Σκόρδο
Τα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν ψιλοκομμένα και είναι ιδανικά για γρήγορες συνταγές. Το σκόρδο μπορείς να το καταψύξεις σε μορφή πουρέ ή ψιλοκομμένο.
Πώς να Καταψύξεις Σωστά τα Λαχανικά
Προετοιμασία:
Πλύνε τα λαχανικά σχολαστικά και στέγνωσέ τα καλά.
Αν χρειάζεται, κόψ’ τα σε κομμάτια στο μέγεθος που θα τα χρησιμοποιήσεις.
Ζεμάτισμα:
Ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το καρότο, διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους στοιχεία αν ζεματιστούν πριν την κατάψυξη.
Ζεμάτισμα σημαίνει να τα βυθίσεις σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και μετά να τα κρυώσεις αμέσως σε παγωμένο νερό.
Συσκευασία:
Χρησιμοποίησε σακουλάκια κατάψυξης ή αεροστεγή δοχεία. Αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα για να αποφύγεις τον σχηματισμό κρυστάλλων.
Σήμανση:
Σημείωσε την ημερομηνία κατάψυξης και το είδος του λαχανικού, ώστε να γνωρίζεις τι έχεις διαθέσιμο και για πόσο καιρό.
Πόσο Χρόνο Διαρκούν τα Λαχανικά στην Κατάψυξη;
Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται για 8-12 μήνες.
Είναι καλύτερα να τα καταναλώσεις μέσα σε αυτό το διάστημα για να παραμένουν νόστιμα και θρεπτικά.
Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές
Απόψυξη: Τα περισσότερα λαχανικά δεν χρειάζονται απόψυξη πριν το μαγείρεμα. Μπορείς να τα ρίξεις απευθείας στη σούπα ή στο τηγάνι.
Συνδυασμοί: Ετοίμασε μείγματα λαχανικών (π.χ. μπρόκολο, καρότο, πιπεριές) για γρήγορα stir-fry γεύματα.
Μην Καταψύχεις λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μαρούλι, αγγούρι και ντομάτα, γιατί χάνουν την υφή τους.
Η κατάψυξη λαχανικών είναι ένας τρόπος να εξοικονομείς χρόνο, χρήμα και να απολαμβάνεις πάντα φρέσκες γεύσεις στις συνταγές σου. Δοκίμασε να φτιάξεις τη δική σου συλλογή κατεψυγμένων λαχανικών και θα δεις πόσο πιο εύκολη γίνεται η μαγειρική σου καθημερινότητα!