Ποια λαχανικά βοηθούν στη μάχη κατακράτησης των υγρών;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

«Το φαρμακείο της φύσης» μας χαρίζει λαχανικά που βοηθούν μέσω της διούρησης στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας. Έτσι συμβάλλουν στην ευζωία, την ομορφιά μας και την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και μέταλλα διεγείρουν τη λειτουργία των νεφρών απελευθερώνοντας τον οργανισμό από τις τοξίνες. Τα λαχανικά αυτά δίνουν και χαμηλές θερμίδες.

Αγκινάρες

Η αγκινάρα αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Όλα τα μέρη της είναι πλούσια από τα φύλλα, τον κορμό και το άνθος.

Προσφέρει σημαντικά ωφελήματα στον οργανισμό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Είναι πλούσιες σε χαλκό, που είναι απαραίτητος για το σχηματισμό αιμοσφαιρίνης και κολλαγόνου. Το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας συμβάλει στην μείωση των επιπέδων της ολικής και της κακής χοληστερόλης. Οι αγκινάρες είναι ότι καλύτερο για την αποφυγή κατακράτησης υγρών.

Οι αγκινάρες βραστές με καρότα και πατάτες ή ωμές σε σαλάτα, όπως τρώγονται στην Κρήτη είναι απίθανες.

Καρότα

 

Τα καρότα είναι βόμβες καλίου, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Είναι τα λαχανικά ρίζες, που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς, μετά τις πατάτες. Χαρίζουν ωφελήματα στην όραση και την ομορφιά μας.

Επίσης συμβάλλουν  στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μελέτες γίνονται κατά πόσον θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα καρότα τρώγονται ωμά σε σαλάτες, βραστά, ψητά. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε μαρμελάδες, σε κέικ αλλά και γλυκά κουταλιού.

Αν θέλουμε να καταστείλουμε την όρεξη το μάσημα 1-2 καρότων είναι ότι καλύτερο…

Μπρόκολο

Μια υπερτροφή με έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα κυρίως μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης ξεχειλίζει από βιταμίνη C, που προάγει την αποτοξίνωση, αλλά και βιταμίνη Κ. Βοηθά στην μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης. Επίσης μελέτες παρουσιάζουν το μπρόκολο σαν όπλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνων. Ακόμα συμβάλει και στη ρύθμιση του διαβήτη.

Το μπρόκολο βραστό στον αχνό είναι η καλύτερη σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Δένει αρμονικά με κρέας ή ψάρι.

Μελιτζάνα

Ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας που μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους… και έχει φανατικούς φίλους. Είναι λαχανικό χαμηλών θερμίδων, οπότε οι ψητές μελιτζάνες είναι ότι καλύτερο για μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και βιταμίνες Β1 και Β6. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συμβάλουν στην μείωση των βλαβών των ελευθέρων ριζών στα κύτταρά μας.  

Παντζάρια

Μια υπερτροφή πλούσια σε κάλιο και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Κ. Περιέχει φαινολικές ενώσεις και διατηρούν τη δράση τους ακόμα και μετά το μαγείρεμα.

Ένας θησαυρός στην κουζίνα μας. Αξίζει να δοκιμάσετε τα παντζάρια ωμά τριμμένα σε σαλάτα, αλλά και στον αχνό και τα φύλλα δίνουν μια πολύ νόστιμη ζεστή σαλάτα με ελαιόλαδο.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη και είναι μικρές βόμβες βιταμίνης  Β9 και βιταμίνης Κ.

Είναι καλύτερα να τρώγονται ωμά προκειμένου να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους οφέλη. Στις γυναίκες που εγκυμονούν προσφέρουν μοναδικά ωφελήματα και συμβάλουν στην αποτροπή της οστεοπόρωσης. Επίσης περιέχουν ασπαραγίνη, μια χημική ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Τα σπαράγγια δίνουν μόνον 21 θερμίδες τα 6-8 κοτσάνια.

Τα άγρια σπαράγγια αποτελούν γευστικό θησαυρό αλλά και τα καλλιεργημένα δεν πάνε πίσω.

Στη μαγειρική μας τα σπαράγγια γίνονται στον ατμό και συνοδεύουν το κρέας, το ψάρι.

Κολοκύθια

Τα ταπεινά κολοκυθάκια αποτελούνται κατά 95% από νερό και είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο. Η υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Τα κολοκυθάκια τρώγονται και ωμά τριμμένα σε σαλάτες, βραστά, τηγανητά και ψητά. Η γεύση τους μάλλον ουδέτερη αλλά η ωφελιμότητα σημαντική.

Λάχανο

Το λάχανο κάθε χρώματος και είδους τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει το οξειδωτικό στρες. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών και καλίου, 389 mg ανά 100 γρ. Οι γλυκοσινολικές και οι άλλες φυτοχημικές ενώσεις στο λάχανο τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες. Το κόκκινο λάχανο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ.

Το λάχανο τρώγεται ωμό σε σαλάτες για καλύτερα αποτελέσματα ή ελαφρά μαγειρεμένο.

Σέλινο

Νόστιμο λαχανικό που η γεύση του διανθίζει σούπες, όσπρια αλλά και σαλάτες. Τρώγεται και ωμό σαν σνακ. Στα smoothies χαρίζει γεύση μοναδική.

Η διουρητική του δράση οφείλεται στην υψηλή ποσότητα σε κάλιο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και καλή πηγή βιταμίνης Β6. Είναι λαχανικό πολύ χαμηλών θερμίδων αφού τα 100 γρ. δίνουν 14 θερμίδες.

Το σέλινο συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 Αγγούρι

Δροσερό και πολύ διουρητικό λαχανικό που σηματοδοτεί το καλοκαίρι. Η περιεκτικότητα του νερού είναι 95% άρα είναι ιδανικό για να χάσουμε βάρος αφού τα 120 γρ. αγγουριού έχουν 16 θερμίδες.

Είναι προτιμότερο να τρώγεται με τη φλούδα είναι πηγή βιταμίνης Κ αλλά και πηγή χαλκού.

Το αγγούρι «παίζει» δυνατά σε σαλάτες, στο τζατζίκι και στα smoothies

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !