Αρωματικά βοτάνια που χαρίζουν υγεία και γεύση 

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Tα αρωματικά φυτά και τα βοτάνια που χρησιμοποιούμε για να διανθίσουμε τις γευστικές μας δημιουργίες χαρίζουν ευεξία, θρεπτικά οφέλη και ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας. Για να τα έχουμε πάντα φρέσκα δίπλα στην κουζίνα μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας σύνθεση με αγαπημένα αρωματικά, που καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Από την αγορά μπορούμε να προμηθευτούμε γλαστράκια και το μόνον που χρειάζονται είναι νεράκι, ήλιο και αγάπη….

Έτσι την ώρα που μαγειρεύουμε κόβουμε με το ψαλίδι τα ολόφρεσκα αρωματικά που δίνουν πινελιές φρεσκάδας, άρωμα και χρώμα στη μαγειρική μας. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν και σε αποξηραμένη μορφή για να τα έχουμε δίπλα μας όλο τον χρόνο.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός χαρίζει άρωμα και γεύση μοναδική στα πιάτα μας.

Πλημμυρίζει από βιταμίνες κυρίως βιταμίνη C και μέταλλα. Η αντιοξειδωτική του δύναμη μεγάλη και έτσι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και μας προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες και όχι μόνον.

Από σήμερα λοιπόν ο μαϊντανός πρέπει να δηλώνει έντονη την παρουσία του στις σαλάτες, στις σάλτσες, στα smoothies και μην ξεχνάτε o μαϊντανός «πάει με όλα»…

Ρίγανη

Το αρωματικό που χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα. Ότι καλύτερο για να πασπαλίζουμε τα ψητά, τις σαλάτες, τις σάλτσες αλλά και την πίτσα.

Η ταπεινή μας ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές.

Εμπλουτίστε τα πιάτα σας με ρίγανη που φύεται στα βουνά μας και τελευταία καλλιεργείτε ευρέως.

 Άνηθος

Ο άνηθος αρέσει πολύ και στα ψάρια κυρίως χαρίζει μια αρμονία γεύσεων και άρωμα. Με τις αγκινάρες και τα λαχανικά δημιουργεί μια πολύ καλή σύνθεση θρεπτικών στοιχείων.

Ο άνηθος είναι γνωστός για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και είναι πλούσιος σε νάτριο και θείο.

Βασιλικός

Όλα τα είδη βασιλικού

Ένα αρωματικό πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Κ.

Στις σάλτσες δίνει μια απίθανη πινελιά και αντιοξειδωτική δράση. Η παρουσία του στις σάλτσες ντομάτας ή στην περίφημη σάλτσα πέστο «ανεβάζει» τη γεύση των ζυμαρικών … Στη σαλάτες δίνει δυνατή πινελιά.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ο αγαπημένος θάμνος που χαρίζει χρώμα και πολύ άρωμα σε όλα τα βουνά και τα νησιά της Ελλάδας. Το άρωμά του σηματοδοτεί το καλοκαίρι.

Από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την ενδυνάμωση του οργανισμού. Επίσης θεωρούσαν το θυμάρι τροφή για τον εγκέφαλο… άρα έχαιρε εκτίμησης και από τους φιλοσόφους.

Οι αντιοξειδωτικές του δράσεις σημαντικές.  Οι μελισσούλες το προτιμούν, οπότε το θυμαρίσιο μέλι θωρακίζει τον οργανισμό μας.

Το θυμάρι δίνει γεύση και άρωμα στις σαλάτες, τα ψητά, τις πατάτες και αλλού.

Μέντα

Η μέντα συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας.

Στις σαλάτες λαχανικών ή και τις φρουτοσαλάτες χαρίζει πικάντικές πινελιές. Δοκιμάστε την μέντα με φράουλες ή μάνγκο.

Με τη σοκολάτα δένει αρμονικά οπότε χρησιμοποιείτε και στη ζαχαροπλαστική.

Σαν αφέψημα είναι απίθανο αλλά και στα smoothies και τους χυμούς δίνει γεύση ιδιαίτερη.

Δενδρολίβανο

Ένα κλαράκι δενδρολίβανο διανθίζει τις γευστικές δημιουργίες μας. Από τα κοκκινιστά και τα ψητά μέχρι τις σάλτσες και το ψάρι.

Το δενδρολίβανο είναι διεγερτικό της χολής και συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη και το φυτό ανθεκτικό.

Φασκόμηλο

Είναι μια μικρή βόμβα αντιοξειδωτικών.

Το άρωμά του διακριτικό όπως και η γεύση του. Στη μαγειρική θέλει φρόνηση στην ποσότητα για αλλιώς πικρίζει…

Σαν αφέψημα είναι απίθανο και σίγουρα δρα ευεργετικά στη λειτουργία του πεπτικού μας.

Σχοινόπρασο

 Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B2 και K, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο.

Αρέσει πολύ και τελευταία στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ακόμα και σαν όμορφο γαρνίρισμα στο σολομό, τις σαλάτες, τα ψαρικά.

Στις πίτες και στις ομελέτες ταιριάζει πολύ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !