Αρωματικά βοτάνια που χαρίζουν υγεία και γεύση 

Tips

Tα αρωματικά φυτά και τα βοτάνια που χρησιμοποιούμε για να διανθίσουμε τις γευστικές μας δημιουργίες χαρίζουν ευεξία, θρεπτικά οφέλη και ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας. Για να τα έχουμε πάντα φρέσκα δίπλα στην κουζίνα μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας σύνθεση με αγαπημένα αρωματικά, που καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Από την αγορά μπορούμε να προμηθευτούμε γλαστράκια και το μόνον που χρειάζονται είναι νεράκι, ήλιο και αγάπη….

Έτσι την ώρα που μαγειρεύουμε κόβουμε με το ψαλίδι τα ολόφρεσκα αρωματικά που δίνουν πινελιές φρεσκάδας, άρωμα και χρώμα στη μαγειρική μας. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν και σε αποξηραμένη μορφή για να τα έχουμε δίπλα μας όλο τον χρόνο.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός χαρίζει άρωμα και γεύση μοναδική στα πιάτα μας.

Πλημμυρίζει από βιταμίνες κυρίως βιταμίνη C και μέταλλα. Η αντιοξειδωτική του δύναμη μεγάλη και έτσι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και μας προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες και όχι μόνον.

Από σήμερα λοιπόν ο μαϊντανός πρέπει να δηλώνει έντονη την παρουσία του στις σαλάτες, στις σάλτσες, στα smoothies και μην ξεχνάτε o μαϊντανός «πάει με όλα»…

Ρίγανη

Το αρωματικό που χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα. Ότι καλύτερο για να πασπαλίζουμε τα ψητά, τις σαλάτες, τις σάλτσες αλλά και την πίτσα.

Η ταπεινή μας ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές.

Εμπλουτίστε τα πιάτα σας με ρίγανη που φύεται στα βουνά μας και τελευταία καλλιεργείτε ευρέως.

 Άνηθος

Ο άνηθος αρέσει πολύ και στα ψάρια κυρίως χαρίζει μια αρμονία γεύσεων και άρωμα. Με τις αγκινάρες και τα λαχανικά δημιουργεί μια πολύ καλή σύνθεση θρεπτικών στοιχείων.

Ο άνηθος είναι γνωστός για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και είναι πλούσιος σε νάτριο και θείο.

Βασιλικός

Όλα τα είδη βασιλικού

Ένα αρωματικό πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Κ.

Στις σάλτσες δίνει μια απίθανη πινελιά και αντιοξειδωτική δράση. Η παρουσία του στις σάλτσες ντομάτας ή στην περίφημη σάλτσα πέστο «ανεβάζει» τη γεύση των ζυμαρικών … Στη σαλάτες δίνει δυνατή πινελιά.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ο αγαπημένος θάμνος που χαρίζει χρώμα και πολύ άρωμα σε όλα τα βουνά και τα νησιά της Ελλάδας. Το άρωμά του σηματοδοτεί το καλοκαίρι.

Από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την ενδυνάμωση του οργανισμού. Επίσης θεωρούσαν το θυμάρι τροφή για τον εγκέφαλο… άρα έχαιρε εκτίμησης και από τους φιλοσόφους.

Οι αντιοξειδωτικές του δράσεις σημαντικές.  Οι μελισσούλες το προτιμούν, οπότε το θυμαρίσιο μέλι θωρακίζει τον οργανισμό μας.

Το θυμάρι δίνει γεύση και άρωμα στις σαλάτες, τα ψητά, τις πατάτες και αλλού.

Μέντα

Η μέντα συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας.

Στις σαλάτες λαχανικών ή και τις φρουτοσαλάτες χαρίζει πικάντικές πινελιές. Δοκιμάστε την μέντα με φράουλες ή μάνγκο.

Με τη σοκολάτα δένει αρμονικά οπότε χρησιμοποιείτε και στη ζαχαροπλαστική.

Σαν αφέψημα είναι απίθανο αλλά και στα smoothies και τους χυμούς δίνει γεύση ιδιαίτερη.

Δενδρολίβανο

Ένα κλαράκι δενδρολίβανο διανθίζει τις γευστικές δημιουργίες μας. Από τα κοκκινιστά και τα ψητά μέχρι τις σάλτσες και το ψάρι.

Το δενδρολίβανο είναι διεγερτικό της χολής και συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη και το φυτό ανθεκτικό.

Φασκόμηλο

Είναι μια μικρή βόμβα αντιοξειδωτικών.

Το άρωμά του διακριτικό όπως και η γεύση του. Στη μαγειρική θέλει φρόνηση στην ποσότητα για αλλιώς πικρίζει…

Σαν αφέψημα είναι απίθανο και σίγουρα δρα ευεργετικά στη λειτουργία του πεπτικού μας.

Σχοινόπρασο

 Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B2 και K, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο.

Αρέσει πολύ και τελευταία στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ακόμα και σαν όμορφο γαρνίρισμα στο σολομό, τις σαλάτες, τα ψαρικά.

Στις πίτες και στις ομελέτες ταιριάζει πολύ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !