Ποια κανέλα να διαλέξω Κεϋλάνης ή Κασσία;

Tips

H κανέλα, που επιστημονικά η ονομασία της είναι cinnamon, είναι αγαπημένο μπαχαρικό … από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χαρίζει μια αρωματική εξωτική πινελιά στις μαγειρικές και γλυκές δημιουργίες μας. Οι λαοί της Ανατολής την εξυμνούσαν και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συνήθιζαν μάλιστα να ολοκληρώνουν ένα πλούσιο γεύμα με ένα αφέψημα κανέλας.

Η κανέλα βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού πολλών ειδών φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Κιννάμωμον. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 90 είδη κανέλας στον κόσμο και έχουν διαφορετικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα εισάγονται δύο είδη η Κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία και έχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ τους.

Η κανέλα Κεϋλάνης

https://zoumeoraia.okmarkets.gr/poia-kanela-na-dialexo-keylanis-i-kassia/

Cinnamon verum, αληθινή κανέλα, όπως είναι ο εμπορικός της όρος, δεν βρίσκεται ευρέως στο εμπόριο. Προέρχεται από την Σρι Λάνκα, που το αποικιακό της όνομα της ήταν Κεϋλάνη.

Ο φλοιός της, τα γνωστά ξυλάκια, είναι πολύ λεπτός και αποτελείται από λεπτά στρώματα, σαν σπείρα. Το ύψος που κυρίως κυκλοφορεί στην αγορά είναι τα 5 cm. Eίναι λείος, σπάει πολύ εύκολα και γίνεται εύκολα σκόνη χρησιμοποιώντας ένα μύλο μπαχαρικών ή το γουδί. Το χρώμα του είναι ελαφρύ καφέ κιτρινωπό.

Η γεύση της είναι πολύ αρωματική, ελαφριά και αφήνει βελούδινη επίγευση στον ουρανίσκο. Η σκόνη της απαλή στην αφή και  πιο γλυκιά αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Έτσι χαρίζει μια φίνα πινελιά ξεχωριστή στα γλυκά μας.

Είναι η πιο ακριβή κανέλα και σίγουρα πρέπει λίγο να την αναζητήσεις.

Η Κασσία

 

Καλλιεργείται στο Βιετνάμ και την Ινδονησία και στα τροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Οι ράβδοι της είναι μεγαλύτεροι και έχουν έναν  παχύ και σκληρό φλοιό που είναι συμπαγής και σπάει πολύ δύσκολα. Είναι αυτός που βρίσκουμε στην αγορά πολύ εύκολα και το συνηθέστερο μήκος είναι 8cm.

Η γεύση της είναι πιο πικάντικη και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.

Η τιμή της είναι χαμηλότερη και συνήθως στην αγορά με τον όρο κανέλα εννοούν την κασσία.

Όταν βρίσκονται σε μορφή ράβδου είναι εύκολα να τις ξεχωρίσουμε ενώ όταν είναι σε σκόνη είναι δυσκολότερο.

Πάντως η κανέλα Κεϋλάνης έχει πιο απαλό χρώμα καφέ ανοιχτό φωτεινό ενώ η κασσία είναι καφέ πιο σκούρο.

Η διαφορά στη σύσταση των δύο ειδών είναι η ποσόστωση σε κουμαρίνη. Στην Κασσία υπολογίζεται σε 1% ενώ στην κανέλα Κεϋλάνης κυμαίνεται στο 0,003%

Ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η κουμαρίνη μπορεί να αραιώσει το αίμα. Εάν καταναλώνετε περισσότερο από δύο κουταλάκια κανέλας την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την κανέλα Κεϋλάνης, κυρίως αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή.

Όμως αν χρησιμοποιήσουμε ξύλο κανέλας σε αφέψημα δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί η κουμαρίνη ελάχιστα μεταφέρεται στο εκχύλισμα. Μπορούμε να σπάσουμε τον ράβδο σε κομμάτια και τον βάζουμε μαζί με τσάι ή βοτάνια.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !