Ποια κανέλα να διαλέξω Κεϋλάνης ή Κασσία;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

H κανέλα, που επιστημονικά η ονομασία της είναι cinnamon, είναι αγαπημένο μπαχαρικό … από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χαρίζει μια αρωματική εξωτική πινελιά στις μαγειρικές και γλυκές δημιουργίες μας. Οι λαοί της Ανατολής την εξυμνούσαν και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συνήθιζαν μάλιστα να ολοκληρώνουν ένα πλούσιο γεύμα με ένα αφέψημα κανέλας.

Η κανέλα βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού πολλών ειδών φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Κιννάμωμον. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 90 είδη κανέλας στον κόσμο και έχουν διαφορετικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα εισάγονται δύο είδη η Κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία και έχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ τους.

Η κανέλα Κεϋλάνης

https://zoumeoraia.okmarkets.gr/poia-kanela-na-dialexo-keylanis-i-kassia/

Cinnamon verum, αληθινή κανέλα, όπως είναι ο εμπορικός της όρος, δεν βρίσκεται ευρέως στο εμπόριο. Προέρχεται από την Σρι Λάνκα, που το αποικιακό της όνομα της ήταν Κεϋλάνη.

Ο φλοιός της, τα γνωστά ξυλάκια, είναι πολύ λεπτός και αποτελείται από λεπτά στρώματα, σαν σπείρα. Το ύψος που κυρίως κυκλοφορεί στην αγορά είναι τα 5 cm. Eίναι λείος, σπάει πολύ εύκολα και γίνεται εύκολα σκόνη χρησιμοποιώντας ένα μύλο μπαχαρικών ή το γουδί. Το χρώμα του είναι ελαφρύ καφέ κιτρινωπό.

Η γεύση της είναι πολύ αρωματική, ελαφριά και αφήνει βελούδινη επίγευση στον ουρανίσκο. Η σκόνη της απαλή στην αφή και  πιο γλυκιά αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Έτσι χαρίζει μια φίνα πινελιά ξεχωριστή στα γλυκά μας.

Είναι η πιο ακριβή κανέλα και σίγουρα πρέπει λίγο να την αναζητήσεις.

Η Κασσία

 

Καλλιεργείται στο Βιετνάμ και την Ινδονησία και στα τροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Οι ράβδοι της είναι μεγαλύτεροι και έχουν έναν  παχύ και σκληρό φλοιό που είναι συμπαγής και σπάει πολύ δύσκολα. Είναι αυτός που βρίσκουμε στην αγορά πολύ εύκολα και το συνηθέστερο μήκος είναι 8cm.

Η γεύση της είναι πιο πικάντικη και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.

Η τιμή της είναι χαμηλότερη και συνήθως στην αγορά με τον όρο κανέλα εννοούν την κασσία.

Όταν βρίσκονται σε μορφή ράβδου είναι εύκολα να τις ξεχωρίσουμε ενώ όταν είναι σε σκόνη είναι δυσκολότερο.

Πάντως η κανέλα Κεϋλάνης έχει πιο απαλό χρώμα καφέ ανοιχτό φωτεινό ενώ η κασσία είναι καφέ πιο σκούρο.

Η διαφορά στη σύσταση των δύο ειδών είναι η ποσόστωση σε κουμαρίνη. Στην Κασσία υπολογίζεται σε 1% ενώ στην κανέλα Κεϋλάνης κυμαίνεται στο 0,003%

Ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η κουμαρίνη μπορεί να αραιώσει το αίμα. Εάν καταναλώνετε περισσότερο από δύο κουταλάκια κανέλας την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την κανέλα Κεϋλάνης, κυρίως αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή.

Όμως αν χρησιμοποιήσουμε ξύλο κανέλας σε αφέψημα δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί η κουμαρίνη ελάχιστα μεταφέρεται στο εκχύλισμα. Μπορούμε να σπάσουμε τον ράβδο σε κομμάτια και τον βάζουμε μαζί με τσάι ή βοτάνια.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !