Ποιες γευστικές δημιουργίες δεν αγαπούν τη φριτέζα αέρος;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Το σίγουρο είναι ότι η φριτέζα αέρος είναι η συσκευή που έχει κερδίσει τις καρδιές μας, αφού μας επιτρέπει να μαγειρεύομε χρησιμοποιώντας ζεστό αέρα αντί για το τηγάνισμα, που είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Με δύο λόγια είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο τηγάνισμα.

Βέβαια για μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην επιλογή των πρώτων υλών. Δεν σημαίνει ότι αν μαγειρεύουμε ένα λιπαρό κρέας ή βάζουμε βούτυρα, το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι υγιεινό.

Υπάρχουν όμως και γευστικές δημιουργίες, που λόγω της σύστασης των πρώτων υλών δεν πρέπει να μαγειρεύονται σε μια φριτέζα αέρος.

Ποιες όμως είναι αυτές οι γευστικές δημιουργίες;

Κρέας λεμονάτο ή κοκκινιστό, φασολάδα και γενικά παρασκευές με πλούσιες σάλτσες, γιατί στην φριτέζα δεν μπορεί η σάλτσα τους να δέσει σωστά. Αυτά σίγουρα γίνονται καλύτερα στην κατσαρόλα ή στη γάστρα στο φούρνο.

Τα αγαπημένα μας pancakes ή οι κρέπες είναι ευνόητο ότι δεν θα ψηθούν σωστά, δεν θα έχουν το ανάλογο σχήμα και η γεύση τους θα απέχει από την αναμενόμενη. Άρα συνεχίζουμε να τα φτιάχνουμε σε κρεπιέρα ή αντικολλητικά τηγάνια.

Οι ομελέτες, οι φριτάτες, το σφουγγάτο ή ο καγιανάς δεν μπορούν να ψηθούν καλά και να δέσουν σωστά με τον γρήγορο τρόπο ψησίματος της φριτέζας αέρος. Συνεχίζουμε λοιπόν να τις φτιάχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο.

Το ρύζι και οι διάφοροι σπόροι, το πλιγούρι, ο τραχανάς είναι υλικά που χρειάζονται διαφορετικό χειρισμό και σίγουρα περισσότερη υγρασία για την παρασκευή τους που η φριτέζα δεν βοηθά. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα και με υπομονή θα φτιάξουμε ένα απίθανο ριζότο… ή τραχανότο.

Κροκέτες με κουρκούτι, ο μπακαλιάρος με κουρκούτι, λαχανικά ή γαρίδες καλυμμένες με τεμπούρα, δεν ενδείκνυνται για την φριτέζα αέρος.

Ο λόγος είναι ότι το κουρκούτι θα τρέξει και δεν μπορεί να καλύψει τα ψαρικά ή τα λαχανικά, και να σταθεί σωστά, όπως γίνεται με το καυτό λάδι, που σταθεροποιεί το κουρκούτι.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που είναι αρκετά δεν αγαπούν την φριτέζα αέρος, γιατί η υγρασία που διαθέτουν, δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί η τραγανότητα που επιθυμούμε.

Από τις ζύμες κάποιες γίνονται απίθανες στη φριτέζα αέρος. Όμως οι παρασκευές με σφολιάτα, συνήθως δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ανέχονται καλά τον γρήγορο τρόπο ψησίματος της φριτέζας αέρα.

Αυτό που πρέπει πάντα να θυμούνται όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα αέρος, αλλά και όσοι ψάχνονται να αποκτήσουν φριτέζα θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι όλες οι συσκευές για όλες τις μαγειρικές παρασκευές. Ούτε είναι αλήθεια ότι η φριτέζα αέρος μπορεί να αντικαταστήσει την ηλεκτρική κουζίνα και τον φούρνο.

Σίγουρα οι πατάτες τηγανιτές ή τα κεφτεδάκια, που θεωρούνται για κάποιους απαγορευμένα, τώρα μπορούν να τα απολαμβάνουν γιατί είναι πιο υγιεινά, από τη στιγμή που δεν τηγανίζονται στο λάδι.

Η φριτέζα εξασφαλίζει νόστιμες γευστικές δημιουργίες με λιγότερα λιπαρά. Βέβαια αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις λιπαρές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για να μαγειρέψουμε, αλλά και από το σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο φαγητό ή στα γλυκά.

Στην φριτέζα αέρος μπορείτε να ετοιμάσετε από ψητό κοτόπουλο, σουβλάκι, μπριζόλα ή ψάρι που γίνονται νοστιμότατα ή ακόμα και μηλόπιτα, κέικ ακόμα και τούρτες…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !