Πολέντα βελούδινη με κόκκους ροζ πιπεριού

Tips

Η πολέντα φτιάχνεται από λευκό ή κίτρινο καλαμποκάλευρο που αλέθεται σε χοντρή ή λεπτή εκδοχή ανάλογα με τα γούστα μας. Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την πολέντα με το καλαμποκάλευρο. Η πολέντα έχει να μας διηγηθεί πολλά για την ιστορία της που τα ίχνη της φθάνουν στην Αρχαία Ρώμη και θεωρούταν αστέρι της κουζίνας των φτωχών. Τότε ο πολτός του καλαμποκιού συνήθως αποτελούσε το φαγητό των σκλάβων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο, η πολέντα καταναλώνονταν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στη Β.Ιταλία είναι πολύ δημοφιλής και σήμερα συνοδεύει πιάτα με κοκκινιστό κρέας και όχι μόνον… Στο Πιεμόντε δεν λείπει από το τραπέζι τους. Η πολέντα είναι το αγαπημένο πιάτο των απανταχού vegan και φτιάχνεται με 3 υλικά νερό, πολέντα και αλάτι.

Στο ψυγείο κλεισμένη σε αεροστεγές σκεύος διατηρείται μέχρι 5 μέρες.

Η διατροφική της αξίας είναι υψηλή γιατί είναι πηγή ινών και πρωτεϊνών, δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, είναι πηγή καροτενοειδών και περιέχει μικρή ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Οι θερμίδες είναι λίγες αρκεί να υπολογίσουμε ότι 100γρ. δίνουν 70 θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Πολέντα βελούδινη με ροζ πιπέρι

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα
150γρ. πολέντα
400 ml γάλα φρέσκο
200 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
Αλάτι
Κόκκους ροζ πιπεριού και φρεσκοτριμμένο

Τρόπος Παρασκευής
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε την πολέντα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι η πολέντα να αρχίσει να χυλώνει.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με κόκκους ροζ πιπεριού.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !