Πώς Μιλάμε στα Παιδιά μας για το Διαζύγιο

Tips

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη, επίπονη και αγχωτική διαδικασία για κάθε οικογένεια και ειδικότερα για τα παιδιά. Αν σαν ζευγάρι έχετε αποφασίσει να χωρίσετε και η απόφαση αυτή είναι οριστική, τότε έχει έρθει η ώρα να ενημερώσετε τα παιδιά σας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσαρμογή τους. Ο στόχος είναι να μεταφέρετε τις απαραίτητες πληροφορίες με ενημερωτικό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να προκαλέσετε περαιτέρω άγχος και σύγχυση, πάντα σε ένα κλίμα φιλικό και με σαφείς τις προθέσεις σας για εποικοδομητικό διάλογο.

Επιλογή του Σωστού Χρόνου και Τόπου

Επιλέξτε ένα ήρεμο και οικείο χώρο όπου τα παιδιά νιώθουν ασφαλή και άνετα. Ο χρόνος πρέπει επίσης να είναι κατάλληλος, έτσι ώστε να μπορούν να αφομοιώσουν τις πληροφορίες και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αποφύγετε τη συζήτηση όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να τα αγχώνουν, όπως κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή με τους φίλους τους.

Ειλικρίνεια και Σαφήνεια

Είναι σημαντικό να είσαστε ειλικρινείς και να εκφραστείτε με απλά και κατανοητά για την ηλικία τους λόγια. Χρησιμοποιήστε γλώσσα που τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν και να είστε ειλικρινείς και σαφείς όσον αφορά τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν.

Εκφράστε την Αγάπη και τη Στήριξή σας

Είναι κρίσιμο τα παιδιά να αισθάνονται αγαπητά και στηριζόμενα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους και να τους παρέχετε αμείωτα και ασταμάτητα τη συμπαράσταση και την κατανόηση που χρειάζονται.

Εξηγήστε ότι Δεν Φταίνε Εκείνα

Πολύ συχνά τα παιδιά νιώθουν ότι μπορεί να φταίνε εκείνα για το διαζύγιο των γονιών τους. Είναι απαραίτητο να τα κάνετε να καταλάβουν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση και ότι και οι δύο γονείς τα αγαπάτε ακλόνητα.

Προετοιμασία για τις Αλλαγές

Εξηγήστε στα παιδιά ποιες αλλαγές πρόκειται να συμβούν στην καθημερινότητά τους, όπως η αλλαγή σπιτιού, η αλλαγή σχολείου, οι χωριστές διακοπές, το πλάνο επισκέψεων στον άλλο γονέα και ό,τι άλλο προκύψει κατά περίπτωση.

Ενθάρρυνση της Επικοινωνίας

Διευκολύνετε την επικοινωνία μεταξύ σας. Προωθήστε τον ανοικτό διάλογο και αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους. Για  κάθε τους απορία ή ανησυχία, φροντίστε να έχετε μια σαφή απάντηση για να μειώσετε την ανασφάλειά τους και τον φόβο τους για το άγνωστο.

Συνεχής στήριξη

Δεν είναι μόνο η περίοδος του διαζυγίου δύσκολη και αγχωτική για τα παιδιά αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν μετά από αυτό. Για αυτό συνεχίζετε να τα στηρίζετε και να τα κάνετε να αισθάνονται πως παρόλο που χωρίσατε σαν ζευγάρι είστε για πάντα ενωμένοι σαν γονείς.

Αυτό το άρθρο είναι μόνο μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για το πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το διαζύγιο. Ωστόσο,  κάθε οικογένεια και κάθε περίπτωση είναι μοναδική και τα παιδιά διαφέρουν ως προς τις αντιδράσεις τους. Στην πράξη, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουμε την προσέγγιση μας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Η συμβουλευτική ψυχολογία μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !