Πώς να ηρεμήσεις το μωρό σου κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας

Tips

Η περίοδος της οδοντοφυΐας για τα περισσότερα μωρά είναι ένα διάστημα με αρκετή γκρίνια και ταλαιπωρία. Τα νεογιλά δοντάκια κινούνται κάτω από το ούλο προκειμένου να ανατείλουν και αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενοχλητική, αν όχι επίπονη.

Ο χρόνος της ανατολής των παιδικών δοντιών ποικίλει σε κάθε μωράκι με κάποια να ξεκινούν από τον τρίτο μήνα και άλλα να εμφανίζουν το πρώτο τους δοντάκι αφού κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο ζωής.

Κατά το διάστημα αυτό τα βρέφη παρουσιάζουν έντονη σιελόρροια,  γκρίνια, ανησυχία και ενίοτε διάρροια και δέκατα.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε το μωράκι μας;

Η αλήθεια είναι πως ό,τι και να κάνουμε, λίγο θα ανακουφίσουμε το μωράκι μας αν πονάει πολύ. Βέβαια η οδοντοφυΐα δεν πονάει έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά μόνο για διάστημα 1-2 ημερών πριν «σκάσει» το νέο δοντάκι.

Πιο πριν συνήθως υπάρχει μια συνεχής μικροενόχληση που μπορεί να ανακουφιστεί δίνοντας στο μωρό μας να μασήσει παιχνίδια οδοντοφυΐας. Μερικά από αυτά μάλιστα μπαίνουν στο ψυγείο και τα προσφέρουμε στο μωρό μας παγωμένα. Έτσι τα ούλα μουδιάζουν και ενοχλούν λιγότερο.

Μια ακόμα λύση είναι η επάλειψη και το μασάζ το ούλων με ειδική κρέμα οδοντοφυΐας με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε να του δίνουμε ζεστές τροφές που μπορεί να το ερεθίσουν αλλά να το ανακουφίζουμε με πιο δροσερά γεύματα όπως φρούτα και γιαούρτακι.

Τέλος, αν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, η γκρίνια είναι συνεχόμενη και  το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί ή ξυπνάει συνέχεια, συνετό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο για να μας βοηθήσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !