Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά για να επιτύχετε την τέλεια υφή, χρειάζεται προσοχή και μερικά μυστικά. Ένα μαλακό και ζουμερό κοκκινιστό μοσχαράκι είναι το αποτέλεσμα σωστής προετοιμασίας, μαγειρέματος και επιλογής των κατάλληλων υλικών. Δείτε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips για να το καταφέρετε.
Επιλέξτε το Κατάλληλο Κομμάτι Κρέατος
Η επιλογή του σωστού κομματιού κρέατος είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Ιδανικά κομμάτια για κοκκινιστό είναι το στρογγυλό, το στήθος ή η ελιά, καθώς περιέχουν ίνες που μαλακώνουν κατά το αργό μαγείρεμα. Αυτά τα κομμάτια έχουν την κατάλληλη ισορροπία λίπους και κρέατος, που βοηθούν να μείνει το φαγητό ζουμερό.
Σωστό Μαρινάρισμα
Το μαρινάρισμα του κρέατος πριν το μαγείρεμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υφή. Μια απλή μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, θυμάρι και λίγο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει το κρέας να μαλακώσει και να πάρει εξαιρετική γεύση. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Σωστό Σοτάρισμα
Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα ζεστό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για να “κλειδώσετε” τους χυμούς μέσα στο κρέας και να ενισχύσετε τη γεύση.
Αργό Μαγείρεμα
Το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το κλειδί για να μαλακώσει το μοσχαράκι. Μαγειρέψτε το κρέας για τουλάχιστον 2-3 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία, είτε σε κατσαρόλα είτε στο φούρνο. Ο χρόνος αυτός επιτρέπει στο κρέας να μαλακώσει και να απορροφήσει όλες τις γεύσεις της σάλτσας.
Προσθήκη Υγρών
Για να εξασφαλίσετε ότι το κρέας θα παραμείνει ζουμερό, είναι σημαντικό να προσθέσετε αρκετά υγρά κατά το μαγείρεμα. Κρασί, ζωμός κρέατος ή λαχανικών, και νερό είναι καλές επιλογές. Τα υγρά θα βοηθήσουν επίσης στο να μην στεγνώσει το κρέας κατά το αργό μαγείρεμα.
Χρήση Σκεπασμένου Σκεύους
Εάν μαγειρεύετε το κοκκινιστό μοσχαράκι στην κατσαρόλα, φροντίστε να είναι πάντα σκεπασμένη. Αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί η υγρασία μέσα στο φαγητό και να μην εξατμιστούν τα υγρά. Αν το μαγειρεύετε στο φούρνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο για να καλύψετε το ταψί ή την κατσαρόλα.
Αφήστε το Κρέας να «Ξεκουραστεί»
Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να ανακατανεμηθούν μέσα στο κρέας, κάνοντάς το ακόμα πιο μαλακό και ζουμερό.