Πώς να καθαρίσω το ψάρι;

Tips

Είναι γνωστό πως το ψάρι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Πλούσιο σε φώσφορο, βιταμίνες, ασβέστιο, Ω λιπαρά, είναι ελαφρύ και εύπεπτο.

Τα τελευταία χρόνια, στα ψαράδικα και στις λαϊκές αγορές μπορείς να ζητήσεις να σου το προσφέρουν καθαρισμένο, κάτι που μάλιστα γίνεται χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς καθαρίζεται ένα ψάρι με λέπια. Κάποια ψαράκια δεν έχουν λέπια, οπότε παραλείπουμε αυτό το βήμα.

Ας δούμε τί θα χρειαστείς:

1 λεκάνη

1 εργαλείο αφαίρεσης λεπιών

1 μαχαίρι

1 ψαλίδι

Διαδικασία:

Γεμίζεις μια λεκάνη με νερό και βυθίζεις το ψάρι για περίπου μία ώρα ώστε να μαλακώσει.

Παίρνεις το ψάρι στον νεροχύτη, το πιάνεις από την ουρά και με το εργαλείο αφαίρεσης λεπιών το ξύνεις με κατεύθυνση από την ουρά προς το κεφάλι.

Είναι καλύτερα να έχεις τη βρύση ανοιχτή και το ψάρι κάτω από το τρεχούμενο νερό για να μην πεταχτούν τα λέπια παντού.

Αφού αφαιρέσεις τα λέπια, κόβεις με το ψαλίδι τα πτερύγια από το πλάι και από τη ράχη του ψαριού.

Έπειτα, εντοπίζεις στην κοιλιά του ψαριού μια μικρή τρυπίτσα και ξεκινάς με μαχαίρι ή ψαλίδι να ανοίγεις την κοιλιά από την τρυπίτσα ως το κεφάλι.

Αφαιρείς τα εντόσθια με προσοχή και πλένεις καλά καλά το ψάρι.

Για να μην μυρίζουν τα χέρια σου, μπορείς να εκτελέσεις όλη την παραπάνω διαδικασία με γάντια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !