Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Σπάνια θα βρούμε κάποιον άνθρωπο που δεν αγαπά τα ζυμαρικά. Γίνονται εύκολα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις πιο ευφάνταστες συνταγές και είναι προσιτά σε όλους.
Πάντα είχα την απορία πως οι Ιταλοί, ενώ τρώνε πολλά ζυμαρικά δεν παχαίνουν και πολύ το ψάξαμε.
Τελικά ναι μπορούμε να τρώμε ζυμαρικά και να μην μας παχαίνουν αρκεί να τα τρώμε έξυπνα… έχουν και αυτά τα μυστικά τους και οι παράγοντες πολλοί.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μετράμε μυστικά
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente
Θα πρέπει να μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente, που σημαίνει να είναι σφιχτά στο δάγκωμα, στο δόντι.
Το σύντομο μαγείρεμα επιτρέπει τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη των ζυμαρικών και έτσι αποτρέπει την αύξηση των κιλών.
Τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται «al dente» έχουν γλυκαιμικό δείκτη 55, ενώ αυτά που είναι καλά μαγειρεμένα έχουν 70 είναι σημαντική η διαφορά.
Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν διπλάσιες φυτικές ίνες από τα λευκά ζυμαρικά και είναι ελαφρά χαμηλότερα σε θερμίδες. Δηλαδή έχουν 345 θερμίδες τα 100γρ. έναντι 375 θερμίδες τα λευκά.
Έτσι αποφεύγουμε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με τα λευκά ζυμαρικά. Μάλιστα αξίζει να τα βράζετε al dente. Ένα ακόμα μυστικό είναι να επιλέγετε μεγάλο μέγεθος όπως τα μακαρόνια του παστίτσιο ή οι πένες ή τα ριγγατόνι ή τα κοχύλια
Περιορισμένο αλάτι
Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού προάγει την κατακράτηση νερού και συνεπώς συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Επιπλέον, το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Μια και μόνον πρέζα αλάτι σε βραστό νερό είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλο στο πιάτο.
Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε τις έτοιμες σάλτσες και τις έτοιμες μακαρονάδες.
Τα λαχανικά
Το να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά με διάφορα λαχανικά, σημαίνει ότι η γευστική μας δημιουργία γίνεται πιο νόστιμη και υγιεινή χωρίς να ανεβαίνουν οι θερμίδες.
Οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, το σπανάκι, το μπρόκολο είναι λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και επιπλέον μας χορταίνουν.
Κύβοι και ζωμοί
Επιλέγουμε ζωμούς κρέατος, ψαριού ή πουλερικών με χαμηλά λιπαρά που δίνουν μια πινελιά νοστιμιάς στο πιάτο μας. Παράλληλα οι θερμίδες που δίνουν είναι ελάχιστες.
Οπότε τα τρίβουμε με το χέρι ή αν είναι σε υγρή μορφή τα βάζουμε στο νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών και ανακατεύουμε.
Φρέσκα βότανα
Μόλις στραγγίξουμε τα ζυμαρικά και τα σερβίρουμε στο πιάτο τότε τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι, αλλά και φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μαϊντανό, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μάραθο, άνηθο και τόσα άλλα που χαρίζουν χρώμα και γεύση στο πιάτο.
Προτιμάμε συμπυκνωμένους ντοματοχυμούς
Ο συμπυκνωμένος ντοματοχυμός παρασκευάζεται από πουρέ ντομάτας και λίγο αλάτι, οπότε είναι χωρίς λιπαρά.
Αντίθετα η τριμμένη ντομάτα θέλει ζάχαρη και σοτάρετε σε ελαιόλαδο. Έτσι έχει περισσότερα λιπαρά, αλλά και ζάχαρη από τον ντοματοχυμό.
Όχι σε λιπαρά συνοδευτικά
Η αλήθεια είναι ότι η γεύση γίνεται πιο μεστή με τυριά διάφορα και αλλαντικά αλλά σίγουρα σε κάνουν να παχύνεις όπως και η κρέμα γάλακτος που σίγουρα θα πρέπει να έχει ελάχιστη παρουσία στην κουζίνα σας.
Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέμα τότε τουλάχιστον να παίρνουμε αυτή με τα ελάχιστα λιπαρά.
Αποφεύγουμε το τυρί
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα χαρμάνι τριμμένων τυριών σε όλα τα πιάτα των ζυμαρικών ακόμα και στις γαριδομακαρονάδες.
Αυτό αυξάνει τις θερμίδες. Αν θέλουμε όμως υποχρεωτικά τυρί επιλέγουμε παρμεζάνα ή μοτσαρέλα με 30% λιπαρά.
Αν θέλουμε επιλέγουμε κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα που έχουν 15% λιπαρά.
Η ιταλική κουζίνα οδηγός μας…
Μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από την ιταλική κουζίνα και να ενθουσιαστούμε από την ποικιλία των υλικών και των γεύσεων.
Ετοιμάστε μια μακαρονάδα πέστο ή αραμπιάτα με καυτερές πιπεριές και νομίζω θα ενθουσιαστείτε.
Ο τρόπος επιλογής, μαγειρέματος και σερβιρίσματος των ζυμαρικών που προτείνουμε είναι σίγουρα ένας σύμμαχος σας στην απώλεια βάρους.