Πώς να βοηθήσουμε τα «νηπιαγωγάκια» μας…

Tips

Όλα τα νήπια που είχαν συνηθίσει να είναι στις διακοπές ή στο σπίτι με τη μαμά ή τη γιαγιά και είχαν συγκεντρωμένη την προσοχή όλων επάνω τους,  δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να ξυπνούν νωρίς, να αποχωρίζονται το σπίτι, να μην έχουν όλο το χρόνο δικό τους  για παιχνίδι. Αγχώνει τα παιδιά η νέα πραγματικότητα … το άγνωστο… και ίσως η παρουσία τόσων παιδιών και των δασκάλων.

Είναι πιθανό να αισθάνονται ανασφάλεια, να βαριούνται … και συγκριτικά επιλέγουν το σπίτι γιατί εκεί δεν υπάρχει ανταγωνισμός είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι….

Πρέπει λοιπόν το διάστημα πριν αρχίσει το σχολείο, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων να προετοιμάσουμε κατάλληλα το παιδί ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις.

Χρειάζεται να έχουμε συνεργασία με το παιδί, να του δείξουμε εμπιστοσύνη και να οπλιστούμε με ψυχραιμία και υπομονή.

Είναι φυσιολογικό να ανησυχούν τα παιδιά μας, είτε πρόκειται για την πρώτη τάξη δημοτικού που θα πάνε, είτε πρόκειται για νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, είτε πρόκειται για αλλαγή σχολείου ή τάξης.

Θα πρέπει όλη η οικογένεια να προσπαθήσει να γίνει αυτή η μετάβαση όσο γίνεται πιο ομαλά.

Τι κάνουμε λοιπόν ;

Το άγνωστο δημιουργεί άγχος στα παιδιά.  Ηρεμούν όταν τους εξηγούμε τη διαδικασία επακριβώς.

Από ημέρες πριν τους συζητάμε για το σχολείο και όταν αυτό ξεκινήσει ενημερώνουμε τα παιδιά βήμα βήμα. Δηλαδή τι θα κάνουν την ημέρα με λεπτομέρειες.  Μόλις ξυπνήσουμε , θα πάρουμε πρωινό, θα ετοιμαστούμε, θα πάρουμε τα πράγματά σου μαζί και θα περιμένουμε το σχολικό, που θα είναι και άλλα παιδάκια, που θα γίνετε φίλοι. Θα πάτε στο σχολείο και θα περάσετε όμορφα … θα παίξετε και μετά το σχολικό θα σε ξαναφέρει στο σπίτι ή θα έρθει κάποιος να σε πάρει.

Είναι σημαντικό να του πείτε ότι θα έρθει κάποιος να το πάρει ή θα το περιμένει κάποιος στο σχολικό. Θέλουν να ξέρουν ότι θα γυρίσουν στη βάση τους στο σπίτι τους.

Είναι καλύτερα να τους εξηγείτε λεπτομερώς κάθε κίνηση.

Επειδή τα παιδιά ανησυχούν με την απουσία σας, είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε που θα είστε στο γραφείο, στο σπίτι ή κάπου αλλού ανάλογα με τις δουλειές σας.

Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν τι θα κάνουν μετά το σχολείο. Έτσι πρέπει να έχετε σκεφθεί κάτι όπως, θα πάμε στο πάρκο, θα πάμε να παίξεις με τους φίλους σου στις κούνιες, θα έρθει κάποιος φίλος σου στο σπίτι, θα πάμε να αγοράσουμε κάποιο παιχνιδάκι ή κάτι για το σχολείο σου.

Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να του κάνετε κάποια χατίρια, γιατί η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά πιέζονται ψυχολογικά … αντιμετωπίζουν  νέες καταστάσεις … νέα πρόσωπα, συνήθειες και ίσως ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Παίξτε κουκλοθέατρο με θέμα τη δασκάλα και τους συμμαθητές …  Εσείς θα αναλάβετε το  ρόλο της δασκάλας και το παιδί σας θα είναι ανάμεσα στους μαθητές,  με μάλιστα ενεργό ρόλο. Μέσα από το παιχνίδι είναι πολύ πιο εύκολο να περάσετε πολλά μηνύματα. Μπορεί να τα κατανοήσει καλύτερα.

Το πρωί μόλις φεύγει το παιδί για το σχολείο, πείτε του με αγκαλιές πόσο το αγαπάτε και τι όμορφο και έξυπνο παιδί . Στο τέλος συμπληρώνετε …τι ωραία που θα περάσει στο σχολείο σήμερα ή τι καλή που είναι η δασκάλα του.

Το σημαντικό είναι να δείξετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και προσοχή μην περάσετε το δικό σας άγχος στο παιδί. Έχουν πολύ ανεπτυγμένη διαίσθηση και θα καταλάβουν  αν εσείς δεν έχετε αυτοπεποίθηση και ανησυχείτε για την επιλογή του σχολείου, τη δασκάλα και τόσα άλλα.

Ηρεμήστε λοιπόν και όλα θα πάνε καλά…

Η νηπιακή ηλικία είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού. Η σχέση μητέρας παιδιού τώρα χτίζεται και τα αποτελέσματα φαίνονται στην εφηβεία.

Είναι όμως και μια ηλικία όλο χρώμα, αλήθεια και αγάπη που γεννά σημαντικές και ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Καλή χρονιά !

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !