Πώς θα αποτρέψουμε την τερηδόνα από δόντια μας;

Tips

Η τερηδόνα είναι μια λοίμωξη των δοντιών και το πρώτο που επηρεάζεται είναι το σμάλτο των δοντιών μας.

Η τερηδόνα δημιουργεί μια κοιλότητα στο δόντι και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προχωρήσει μέχρι την οδοντίνη, τη στοιβάδα του δοντιού, κάτω από το σμάλτο.

Με την πρώτη φθορά που προκαλεί η τερηδόνα στα δόντια ένας πόνος ή μια δυσανεξία γίνεται αισθητή όταν πίνουμε ή τρώμε κάτι κρύο ή πολύ ζεστό ή κάτι πολύ γλυκό.

Εκτός από τον πόνο παρατηρούνται και άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν και να επισκεφθούμε άμεσα τον οδοντίατρο.

Ο πόνος αρχίζει να γίνεται αισθητός, ειδικά όταν πίνουμε ή τρώμε κάτι ζεστό, κρύο ή γλυκό. Τα άλλα πιο κοινά συμπτώματα είναι ευαίσθητα δόντια, πόνος όταν δαγκώνουμε κάτι όχι και τόσο μαλακό, καφέ κηλίδα στα δόντια, τρύπα, ερεθισμός γύρω από το δόντι.

Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή και στα παιδικά δόντια αλλά και τα μόνιμα.

Λόγω της τερηδόνας κάποιες φορές δημιουργείται απόστημα στη ρίζα του δοντιού αλλά και γύρω από το δόντι και οφείλετε στην επίθεση των βακτηριδίων στα οστά και τα ούλα.

Οι κοιλότητες που δημιουργούνται δεν επουλώνονται φυσικά παρά μόνον, μετά από επέμβαση και σφράγισμά τους από τον οδοντίατρο.

Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά υπάρχει περίπτωση να χάσουμε το δόντι μας.

Πώς θα προλάβουμε την τερηδόνα;

Το σίγουρο είναι ότι είναι καλύτερο να αποτρέψουμε την τερηδόνα παρά να την θεραπεύουμε.

Η θεραπεία της είναι επίπονη, δύσκολη και στοιχίζει ακριβά.

Πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε καλή στοματική υγεία.

Πως διασφαλίζουμε όμως την καλή στοματική υγεία;

Θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.

Θα πρέπει να επιλέγουμε την σωστή για την περίπτωσή μας οδοντόβουρτσα, την οποία θα πρέπει να αλλάζουμε κάθε μήνα ή ακόμα πιο συχνά.

Είναι σημαντικό η οδοντόβουρτσα να έχει διαφορετικό χρώμα από τις υπόλοιπες της οικογένειας, για να μην τις μπερδεύουμε.

Θα πρέπει προτιμάμε τη φθοριούχο οδοντόκρεμα, που θα μας συστήσει ο οδοντίατρός μας.

Δεν χρειάζεται να βάζουμε πολύ οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσά μας. Είναι αρκετή μια ποσότητα οδοντόκρεμας  στο μέγεθος ρεβιθιού.

Η χρήση μεσοδόντιου νήματος συνιστάται για έναν πιο προσεκτικό καθαρισμό και πρόληψη της πέτρας των δοντιών.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, προκειμένου να ελέγξει τη στοματική μας υγιεινή και να κάνει έναν προσεκτικό καθαρισμό για την εξάλειψη της πέτρας.

Για την καλύτερη πρόληψη της τερηδόνας είναι καλό να διαγράψουμε από τη διατροφή μας τις τροφές που έχουν πολύ ζάχαρη, τα snack που αφήνουν υπόλειμμα στα δόντια και γενικά τις επεξεργασμένες τροφές.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !