Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας

Tips

«Εσύ, ο ίδιος, όσο κανένας άλλος σε όλο το σύμπαν, αξίζεις την αγάπη και την τρυφερότητά σου» από τα γνωμικά του Βούδα, που με έκαναν να σκεφτώ ότι πρέπει να αγαπώ τον εαυτό μου, να του χαρίζομαι, να τον κανακεύω, να τον προσέχω … Όσο και αν σας φανεί περίεργο αυτό το μήνυμα, που τράβηξε την προσοχή μου, σε ένα μουσείο της Μπανγκόκ, δίπλα στο άγαλμα του Βούδα, με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα. Πάντα ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου, αλλά και με τους άλλους. Τώρα είμαι πολύ πιο δημιουργική και χαρούμενη.

Κανένας υψηλός στόχος δεν πρόκειται να κατακτηθεί αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, αν δεν είναι ο σύμμαχος μας, σε ό,τι πράττουμε. Ο καλύτερός μας φίλος πρέπει να είναι ο εαυτός μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να περνάμε καλά μαζί. Για μια ακόμα φορά τα λεγόμενα του Φρόυντ επαληθεύονται «Ο μόνος που μπορεί να με αποθαρρύνει είναι ο εαυτός μου και δεν πρέπει να το επιτρέψω».

Ποια τα μυστικά για να αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας τώρα;

Αφουγκραστείτε «τα θέλω» του

Δώστε χρόνο και αφήστε τα συναισθήματά σας, ακόμα και τις πιο βαθιές σας επιθυμίες, που καταπιέζετε, να εκφραστούν. Κάνετε ένα brainstorming συναισθημάτων, χωρίς τη συνεχή κριτική σας. Είναι μια απόδειξη αγάπης στον εαυτό σας.

Καταγράψτε τα θέλω σας … τις ανάγκες σας. Έτσι θα τις συνειδητοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι. Θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να τις εκφράσετε και να τις απαιτήσετε, από το περιβάλλον σας. Το σίγουρο είναι ότι θα αισθανθείτε καλύτερα, μια ενδοσκόπηση πάντα βοηθά.

Μην ψάχνετε συνεχώς την επιβεβαίωση από τους άλλους, πρέπει να  πιστεύετε στον εαυτό σας. Μην σπαταλάτε τη ζωή σας κάνοντας πράγματα με γνώμονα να ικανοποιήσετε τους άλλους. Όσο εσείς είστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι δεν χρειάζεστε την έγκριση των άλλων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλείτε και δεν διαταράσσετε τον κοινωνικό σας περίγυρο.

Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει», έγραφε ο συγγραφέας George Elliot. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε το χρόνο σας και να τα βάζετε με τον εαυτό σας, για κάποια όνειρά σας, που δεν πραγματοποιήθηκαν. Ποτέ δεν είναι αργά, ξεκινήστε σήμερα. Βάλτε στόχους και σίγουρα θα τους πετύχετε.

Αν κάνετε συνεχώς αυστηρή αυτοκριτική, ο θυμός, η υποτίμηση του εαυτού σας, γίνονται σταδιακά αντανακλαστικό και τρόπος ζωής. Η κατάσταση αυτή χωρίς να το καταλάβετε θα σας οδηγήσει σε ένα συνεχές άγχος και ίσως μακροπρόθεσμα σε κατάθλιψη. Με τη συνεχή υποτίμηση του εαυτού σας, δεν αφήνετε χώρο για τη δημιουργικότητα, τη χαρά, το γέλιο, την αγάπη.

Είναι σημαντικό να αφήσεις πίσω τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου και να αφήσεις χώρο για να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση σου.

Τα λάθη είναι «μέσα στο παιχνίδι»…

Επιτέλους αποδεχθείτε τον εαυτό σας, με τις όποιες ατέλειές και τα λάθη, όπως θα κάνατε για έναν αγαπημένο φίλο σας, που θέλετε να τον έχετε στη ζωή σας.  Με την αυστηρή αυτοκριτική και τις συνεχείς συγκρίσεις που υποβάλλουμε τον εαυτό σας μεγεθύνονται  τα αδύνατα σημεία σας και αγνοείτε τα δυνατά σας.

Οι αποτυχίες και κάποια πρόσκαιρη ήττα, είναι λογικό να γίνονται δύσκολα αποδεκτές, αλλά είναι μέρος της ζωής.

Με σωστό χειρισμό αν αγαπάτε τον εαυτό σας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε μια αποτυχία θετικά και να αποτελέσει ευκαιρία να διδαχθείτε κάτι περισσότερο, να αναθεωρήσετε τη στάση σας.

Δεν χρειάζεται να απαιτείτε πάντα να είστε τέλειοι. Η εμμονή στην τελειότητα και η αδιαλλαξία, το σίγουρο είναι ότι οδηγούν σε απαισιοδοξία και απώλεια της αυτοπεποίθησης.

Περιποιηθείτε το σώμα σας

Έχετε υποχρέωση να φροντίζετε το σώμα σας. Έτσι θα υπάρχει αρμονία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Θα νοιώθετε όμορφα και δεν θα μένετε με το παράπονο, που εκφράζουν πολλοί, «δεν κάνω τίποτα για τον εαυτό μου»…

Η περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών πρέπει να είναι καθημερινότητα και η επίσκεψη στο κομμωτήριο ή σε ένα ινστιτούτο αισθητικής είναι δώρα για τον εαυτό μας και όχι χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Φροντίστε να περνάτε καλά…

Είναι θέμα απόφασης να περνάτε καλά … εσείς και ο εαυτός σας.

Χαριστείτε του, απολαύστε το φαγητό ή το γλυκό που έχετε επιθυμήσει, χωρίς να σκέφτεστε ότι θα πάρετε θερμίδες.

Πηγαίνετε ένα ταξίδι ή κάντε μια μικρή απόδραση με εσάς και μια φωτογραφική μηχανή είναι η καλύτερη παρέα…

Ασχοληθείτε λίγο με κάποιο hobby σας… που είχατε αφήσει.

Δώστε μια πινελιά φρεσκάδας στο δωμάτιό σας ή το γραφείο σας.

Αγοράστε κάτι για εσάς, που θέλετε πολύ χωρίς να σκεφθείτε ότι ίσως καθυστερήσετε να πληρώσετε κάποιο λογαριασμό σας…

Λίγες ακτίνες φωτός μέσα στη γκρίζα καθημερινότητα μόνον καλό προσφέρουν.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε υποχρέωση να αγαπάτε τον εαυτό σας «από την αγάπη τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο ή ίσο» ένα γνωμικό από τον αρχαίο έλληνα ποιητή τον Μένανδρο, 4ος αιώνας π.Χ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !