Σκιουφικτά με ξύγαλο Σητείας και μοσχαράκι ραγού σιγομαγειρεμένο

Tips

Μια γευστική δημιουργία νόστιμη και αγαπησιάρικη. Φιλοσοφία comfort food στο τραπέζι, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι μέχρι να μελώσει και ζυμαρικά κρητικά σκιουφικτά, που τα τυλίγει αρμονικά αυτό το απίθανο ξύγαλο της Σητείας, τυροκομημένο από τον περίφημο Κουβαράκη.

Μια απόλαυση δια χειρός Μαρίας Κλήμη…

Χρόνος παρασκευής 3 ώρες και 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Σκιουφικτά με ξύγαλο Σητείας και μοσχαράκι ραγού 

Από τη Μαρία Κλήμη, cheffe στο εστιατόριο «Το μαγαζάκι που λέγαμε» Ιωάννινα

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. μοσχάρι ελιά, κομμένη σε κύβους

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 κ.σ. ντοματοπολτό

300 γρ. ντομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες κονκασέ

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπερι

500 γρ. σκιουφικτά

250 γρ ξύγαλο Σητείας

Για το φινίρισμα

Πράσινες φύτρες

Τρόπος παρασκευής  

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Μόλις μελώσουν, «σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και τις ντομάτες κονκασέ.

Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το κρέας, σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3 περίπου ώρες.

Παράλληλα σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα σκιουφικτα και βράζουμε 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία.

Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις μαγειρευτεί το κρέας και κατέβει πολύ η σάλτσα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέτουμε τα σκιουφικτά ανακατεύοντας πολύ προσεχτικά, μέχρι να ζεσταθούν.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πράσινες φύτρες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !