Dont΄s για το αγαπημένο σας κατοικίδιο

Tips

Είναι σίγουρο ότι το σκυλάκι ή το γατάκι σας φέρνει αρμονία, χαρά στο σπίτι. Είναι η καλύτερη παρέα, που σας ξελαφρώνει από το άγχος της καθημερινότητας.

Όμως υπάρχουν και ορισμένοι κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να είναι η συμβίωση σας με όλες τις συνθήκες υγιεινής που της πρέπουν.

Δεν μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας…

Όσο και αν αγαπάμε το κατοικίδιό μας και να θέλουμε να μοιραζόμαστε τις αγκαλιές και τη ζεστασιά του «χνουδωτού μας» φίλου στο κρεβάτι μας, πρέπει να το αποφεύγουμε, ακόμα και αν έχει αντιπαρασιτωθεί. Το ένα τρίτο των ιδιοκτητών θέλουν να κοιμούνται με το κατοικίδιό τους, αλλά δεν είναι σωστό.

Από τον ερχομό του σκύλου ή της γάτας στο σπίτι μας, θα πρέπει να εκπαιδευτεί να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι μας, αλλά να επιλέγει τον δικό του χώρο για ύπνο.

Οι επιπτώσεις αν μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με το κατοικίδιο μαζί μας είναι πολλές. Αφορούν την υγιεινή, ειδικά αν το ζώο κοιμάται κάτω από τα σεντόνια μας. Επίσης οι επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου είναι σημαντικές, γιατί θα υπάρχουν συχνά ξυπνήματα από τις κινήσεις του ζώου.

Δεν αφήνουμε να γλείφει το στόμα μας

Ο σκύλος, αλλά και η γάτα στο στόμα τους, έχουν πολλά βακτήρια. Πολλές μελέτες ιατρικών σχολών πανεπιστημίων καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι ένα ζώο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στον άνθρωπο, μέσω της επαφής με το στόμα.

Το βακτήριο Capnocytophaga canimorsus, που μεταδίδεται με την επαφή του σάλιου του σκύλου στον άνθρωπο, όταν υπάρχει έστω και μικρή λύση της συνέχειας του δέρματος θεωρείται υπεύθυνο για κάποιους θανάτους. Σπάνια βέβαια περίπτωση, αλλά υφίσταται. Έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγετε αυτού του είδους η επαφή με το σκύλο μας, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία.

Είναι υπεύθυνο να πλένετε τα χέρια σας μετά τα χάδια

Το τρίχωμα της γάτας αλλά και του σκύλου, εκτός από σκόνη είναι πλούσιο σε βακτήρια. Πρέπει λοιπόν να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που τα χαϊδεύετε ή τα αγκαλιάζετε. Αν δεν πλένετε τα χέρια σας μπορεί να αναπτύξετε εσείς Escherichia coli (E. coli), που ευθύνεται για λοιμώξεις του πεπτικού, του ουροποιητικού και γενετικού συστήματος.

Μην αφήνετε το ζωάκι σας να τρώει από τα δικά σας πιάτα

Δεν πρέπει το ζωάκι σας να γλείφει τα υπολείμματα του πιάτου ή να τρώει μέσα από τα δικά σας πιάτα. Πρέπει αυστηρά να έχει το δικό του μπολ για φαγητό και για νερό, να είναι καθαρά και να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

Δεν πρέπει απλά να ξεπλένονται όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, χρησιμοποιώντας ξεχωριστό χρωματικά σφουγγάρι, για να μην μπερδεύεται με το δικό μας.

Το ζωάκι σας πρέπει να είναι καθαρό

Φροντίζετε το ζωάκι σας να επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα τον κτηνίατρο, για να ελέγχει την υγεία του και την καλή φυσική του κατάσταση. Μην περιμένετε να αρρωστήσει για να το πάτε στο γιατρό.

Εννοείται ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων του και να φροντίζετε κάθε εποχή για την αντιπαρασίτωσή του.

Θα πρέπει να βουρτσίζετε το ζωάκι σας συχνά και να το πλένετε ή να το πηγαίνετε για περιποίηση στους ειδικούς.

Πρέπει να ελέγχετε τα αυτιά του και να βουρτσίζετε μια φορά την εβδομάδα τα δόντια του.

Το ζωάκι σας χρειάζεται φροντίδα και συχνούς περιπάτους, χρειάζεται το χρόνο του και την υπομονή σας κάποιες φορές για να είναι αυτό υγιές, να περνά καλά και εσείς καλύτερα…

Τα ζωάκια ομορφαίνουν τη ζωή μας και όχι μόνον… Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε «αν περνάς πολύ χρόνο με τα ζώα, διατρέχεις τον κίνδυνο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος».

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !