Πως θα καταλάβετε ότι κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ;

Tips

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε ότι κάποιος άνθρωπος είναι εθισμένος στο αλκοόλ, γιατί ο ίδιος δεν το παραδέχεται και τις περισσότερες φορές κρύβεται.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά οπότε να μπορέσουμε έγκαιρα να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας. Ο αλκοολισμός δεν νικιέται εύκολα και χρειάζεται το ίδιο το άτομο να πειστεί και βέβαια η συνδρομή ειδικών. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί το πρόβλημα τόσο το αποτέλεσμα θα έρθει πιο σύντομα.

Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα

Όταν το αλκοόλ εμποδίζει τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας με την οικογένεια, τα παιδιά και την εργασία τότε αρχίζει ο εκνευρισμός και τίποτα πια δεν γίνεται με το σωστό τρόπο και υπευθυνότητα.

Πολλές φορές αρχίζει να καταναλώνει αναψυκτικά που προκαλούν διέγερση στην προσπάθειά του να αναπληρώσει το αλκοόλ.

Όταν δεν σταματά σε ένα δύο ποτά …

Ένα άτομο που εξαρτάται από το αλκοόλ πρέπει να καταναλώσει περισσότερα ποτά προκειμένου να «ανέβει».

Ο οργανισμός συνηθίζει την ψυχοτρόπο ουσία οπότε το ένα ποτό οδηγεί σε περισσότερα.

Εκνευρίζεται χωρίς σημαντική αφορμή

Όταν με την παραμικρή αιτία εκνευρίζεται και γίνεται επιθετικός τότε αναζητά το ποτό για να ηρεμήσει… Αν εκείνη την ώρα δεν βρει αλκοόλ τότε ο εκνευρισμός κορυφώνεται. Αυτό περιγράφεται σαν σύνδρομο έλλειψης γιατί ο εγκέφαλος και γενικά ο οργανισμός έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν τακτικά συγκεκριμένες δόσεις αλκοόλ και η αντίδραση όταν δεν υπάρχει είναι έκδηλη…

Στις αρχές τα συμπτώματα στέρησης είναι ήπια με την πάροδο του χρόνου όμως κορυφώνονται με εφίδρωση, πόνους στα χέρια και στα πόδια, κοιλιακούς πόνους, ναυτία, αϋπνία, άγχος, διέγερση και επιθετικότητα.

Έλλειψη συγκέντρωσης και κενά μνήμης

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη μνήμη. Μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και αναλυτική ικανότητα.

Τότε δημιουργείται άγχος και πάλι καταφεύγουν στο αλκοόλ.

Κρύβει τα ποτά

Ο άνθρωπος που εξαρτάται από το αλκοόλ κρύβει τα ποτά του σε μέρη που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του εθισμού όπως και ο φόβος να μην ξεμείνει από «προμήθειες» οπότε φροντίζει για εφεδρείες …

Πολλές φορές πίνει κρυφά επειδή αισθάνεται ενοχές … και θέλει να κρατήσει τους άλλους μακριά από το πρόβλημά του.

Συνεχείς καβγάδες με την οικογένεια

Ο εθισμένος στο αλκοόλ δεν έχει επίγνωση της ποσότητας που καταναλώνει και αν κάποιος από το περιβάλλον του το επισημάνει τότε αρχίζουν οι καβγάδες.

Αισθάνεται μειονεκτικά και κατηγορεί τους πάντες ότι δεν τον καταλαβαίνουν και δηλώνει ότι πίνει μόλις 2 ποτά …

Πολλές φορές είναι καταθλιπτικός.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Όταν ο άνθρωπος είναι εθισμένος στο αλκοόλ αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να δέχεται κάποια ψυχολογική υποστήριξη τότε δεν βρίσκει πουθενά αλλού ενδιαφέρον παρά μόνον στο ποτό.

Αρνείται και δεν μπορεί να το σταματήσει περισσότερο.

Η μόνη του ευχαρίστηση είναι το ποτό και χάνει το ενδιαφέρον ακόμα και για τα αγαπημένα του χόμπυ, τους φίλους, τα παιδιά και παύει τις δραστηριότητές του.

Δεν ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του και κάποιες φορές ξεχνά την προσωπική του υγιεινή….

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !