Πώς θα περιορίσουμε το λίπος στο μαγείρεμα;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Mια ισορροπημένη διατροφή είναι must, οπότε πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες στο μαγείρεμα. Ένα φαγητό μαγειρεμένο στον ατμό δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφορο, αντίθετα μπορεί να είναι πολύ νόστιμο.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να είναι το φαγητό σας υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες … άλλωστε το καλοκαίρι είναι κοντά μας.

Εννοείτε ότι καταργούμε το τηγάνισμα, που μόνον κακό κάνει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι ραντίζοντας με ελάχιστο ελαιόλαδο για να κάνουμε τις ομελέτες, τα αυγά τηγανιτά και να κάνουμε νόστιμο φαγητό χωρίς λίπη. Οι πατάτες τηγανητές γίνονται νοστιμότατες στο φούρνο με ελάχιστο ελαιόλαδο αντί στην τηγανιέρα.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχαροτήγανο αντί τηγανίσματος για το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι αντί να τηγανιστούν.

Μπορούμε να επιλέξουμε μαγειρική στον ατμό που βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Απλά πρέπει να αγοράσουμε ατμομάγειρα, υπάρχουν όμως προσφορές οπότε θα βολευτούμε.

Αν θέλουμε αρνάκι ψητό στο φούρνο με βούτυρο, ελαιόλαδο και μουστάρδα ξεχάστε το … Αντιπροτείνουμε αρνάκι στο χαρτί με αρωματικά και μπαχαρικά. Το ψάρι επίσης γίνεται πολύ νόστιμο στη λαδόκολλα ή στο αλουμινόχαρτο.

Βασικό είναι να μάθουμε συνδυασμούς μπαχαρικών αλλά και βοτάνων αυτό είναι ένα δυνατό παιχνίδι για γεύση ανεβαστική.

Για να δώσουμε επιπλέον γεύση σε ένα ψάρι, που μπορεί να είναι και κατεψυγμένο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για λίπη, σελινόριζα, φινόκιο, άνηθο, μάραθο, φρέσκη ρίγανη, φρέσκο κρεμμυδάκι.

Για να χαρίσουμε επιπλέον γεύση και άρωμα στο κρέας ή σε ένα πιάτο λαχανικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαχαρικά που χαρίζουν και επιπλέον θρεπτικά οφέλη όπως ο κουρκουμάς, η κανέλα, το γαρίφαλο, ο κρόκος Κοζάνης. Επίσης μπορούμε να μάθουμε να κάνουμε το δικός μας μείγμα για κάρυ που χαρίζει γεύση μοναδική.

Θυμηθείτε όλα τα αρωματικά και τα βοτάνια της Ελλάδας είναι τα καλύτερα του κόσμου. Το θυμάρι, το θρούμπι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, η δάφνη, η λουίζα, το φασκόμηλο, η μέντα, ο χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού, η μαστίχα είναι αυτά τελικά που θα αντικαταστήσουν κάθε ζημιάρικο υλικό.

Επιλέγουμε τα σωστά σκεύη

Αν θέλουμε οπωσδήποτε τηγανητά επιλέγουμε πέτρινα ή κεραμικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις επικαλύψεις με τεφλόν γιατί ενώ μαγειρεύουν υγιεινά φθείρονται εύκολα και γίνονται επικίνδυνες για την υγεία.

Τώρα αν τα παιδιά δεν συμβιβάζονται και ζητούν πατάτες τηγανητές σε φριτέζα αναζητείστε αυτές που δεν χρειάζονται πολύ λάδι, αφού μια κουταλιά της σούπας αρκεί για ένα πιάτο τηγανητές πατάτες…

Υιοθετούμε τεχνικές που συνοδοιπορούν με την υγεία και την ευεξία μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !