Πώς θα περιορίσουμε το λίπος στο μαγείρεμα;

Tips

Mια ισορροπημένη διατροφή είναι must, οπότε πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες στο μαγείρεμα. Ένα φαγητό μαγειρεμένο στον ατμό δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφορο, αντίθετα μπορεί να είναι πολύ νόστιμο.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να είναι το φαγητό σας υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες … άλλωστε το καλοκαίρι είναι κοντά μας.

Εννοείτε ότι καταργούμε το τηγάνισμα, που μόνον κακό κάνει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι ραντίζοντας με ελάχιστο ελαιόλαδο για να κάνουμε τις ομελέτες, τα αυγά τηγανιτά και να κάνουμε νόστιμο φαγητό χωρίς λίπη. Οι πατάτες τηγανητές γίνονται νοστιμότατες στο φούρνο με ελάχιστο ελαιόλαδο αντί στην τηγανιέρα.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχαροτήγανο αντί τηγανίσματος για το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι αντί να τηγανιστούν.

Μπορούμε να επιλέξουμε μαγειρική στον ατμό που βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Απλά πρέπει να αγοράσουμε ατμομάγειρα, υπάρχουν όμως προσφορές οπότε θα βολευτούμε.

Αν θέλουμε αρνάκι ψητό στο φούρνο με βούτυρο, ελαιόλαδο και μουστάρδα ξεχάστε το … Αντιπροτείνουμε αρνάκι στο χαρτί με αρωματικά και μπαχαρικά. Το ψάρι επίσης γίνεται πολύ νόστιμο στη λαδόκολλα ή στο αλουμινόχαρτο.

Βασικό είναι να μάθουμε συνδυασμούς μπαχαρικών αλλά και βοτάνων αυτό είναι ένα δυνατό παιχνίδι για γεύση ανεβαστική.

Για να δώσουμε επιπλέον γεύση σε ένα ψάρι, που μπορεί να είναι και κατεψυγμένο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για λίπη, σελινόριζα, φινόκιο, άνηθο, μάραθο, φρέσκη ρίγανη, φρέσκο κρεμμυδάκι.

Για να χαρίσουμε επιπλέον γεύση και άρωμα στο κρέας ή σε ένα πιάτο λαχανικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαχαρικά που χαρίζουν και επιπλέον θρεπτικά οφέλη όπως ο κουρκουμάς, η κανέλα, το γαρίφαλο, ο κρόκος Κοζάνης. Επίσης μπορούμε να μάθουμε να κάνουμε το δικός μας μείγμα για κάρυ που χαρίζει γεύση μοναδική.

Θυμηθείτε όλα τα αρωματικά και τα βοτάνια της Ελλάδας είναι τα καλύτερα του κόσμου. Το θυμάρι, το θρούμπι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, η δάφνη, η λουίζα, το φασκόμηλο, η μέντα, ο χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού, η μαστίχα είναι αυτά τελικά που θα αντικαταστήσουν κάθε ζημιάρικο υλικό.

Επιλέγουμε τα σωστά σκεύη

Αν θέλουμε οπωσδήποτε τηγανητά επιλέγουμε πέτρινα ή κεραμικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις επικαλύψεις με τεφλόν γιατί ενώ μαγειρεύουν υγιεινά φθείρονται εύκολα και γίνονται επικίνδυνες για την υγεία.

Τώρα αν τα παιδιά δεν συμβιβάζονται και ζητούν πατάτες τηγανητές σε φριτέζα αναζητείστε αυτές που δεν χρειάζονται πολύ λάδι, αφού μια κουταλιά της σούπας αρκεί για ένα πιάτο τηγανητές πατάτες…

Υιοθετούμε τεχνικές που συνοδοιπορούν με την υγεία και την ευεξία μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !