Πώς θα προστατέψεις τα φυτά σου τον χειμώνα

Tips

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για τα φυτά.  Οι έντονες καιρικές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον κήπο σου, να σπάσουν βλαστοί και κλαδιά, να παγώσουν οι ρίζες των φυτών ακόμα και να καταστραφούν τελείως. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορείς να προστατέψεις τα φυτά και τα δέντρα που βρίσκονται στον κήπο σου από την παγωνιά και την χαμηλή θερμοκρασία.

 Χρησιμοποίησε αντιπαγετικό ύφασμα

Το αντιπαγετικό ύφασμα (αράχνη) προστατεύει τα φυτά από τον παγετό και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις θάμνους, δέντρα, φυτά και όλα τα κηπευτικά. Η ειδική του υφή επιτρέπει στα φυτά να αναπνέουν, ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύει από το κρύο, τον άνεμο και το χιόνι χωρίς να τα τραυματίζει.

Καθάρισε το χιόνι

Ένα άλλο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις, είναι η προστασία των φυτών από το χιόνι.  Τα βάρος του χιονιού μπορεί να σπάσει τα κλαδιά των φυτών ή των δέντρων, για αυτό κατά την χιονόπτωση καθάριζε συχνά το χιόνι για να ελαφρύνεις το βάρος. Στην περίπτωση που το χιόνι παγώσει πάνω στα φυτά, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, άσε τον πάγο να λιώσει μόνος του, γιατί αν ρίξεις νερό θα δημιουργήσεις νέα στρώματα πάγου.

Επίσης μπορείς να ποτίζεις τα φυτά σου με σύστημα υδρονέφωσης, το οποίο εκτοξεύει λεπτές σταγόνες νερού πάνω στα φυτά, δημιουργώντας υγρασία που δεν τα αφήνει να παγώσουν.

Προστασία με βιολογικά σκευάσματα

Ένας καλός τρόπος να προστατέψεις τα φυτά και τα δέντρα από τον παγετό, είναι να τα ψεκάσεις με ειδικό βιολογικό σκεύασμα, 2 -3 μέρες πριν την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας.  Αυτό δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας πάνω στα φύλλα που αποτρέπει τις βλαβερές συνέπειες του κρύου. Καλό είναι ο ψεκασμός των φύλλων να επαναλαμβάνεται ανά 15 μέρες γιατί τα καλά «ενυδατωμένα» φυτά μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Φρόντισε τις επιφανειακές ρίζες.

Πρόσθεσε κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών. Αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του εδάφους και θα επιτρέψει στα φυτά να απορροφούν θρεπτικά συστατικά χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να μαραθούν.

Επίσης μπορείς να τοποθετήσεις ξηρά φύλλα ή άχυρο στην επιφάνεια κάθε γλάστρας, ώστε να διατηρηθεί υψηλή θερμοκρασία στις ρίζες χωρίς να εμποδίζεται το νερό ποτίσματος να φτάνει σε αυτές.

Τέλος μπορείς να βάλεις κοντά στα φυτά και τα δέντρα το κομμένο χόρτο από το κούρεμα του γκαζόν ή ειδικά επεξεργασμένο φλοιό πεύκου που πωλείται στα καταστήματα.

Προφύλαξε τα φυτά από τους δυνατούς ανέμους

Μετακίνησε τα φυτά που είναι σε γλάστρες, σε απάνεμα και προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι κοντά στον τοίχο. Προτίμησε σημεία με νότιο προσανατολισμό και τοποθέτησε τις  γλάστρες κοντά τη μία με την άλλη για καλύτερη προστασία. Μπορείς να τοποθετήσεις στο μπαλκόνι όλα τα καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται σε γλάστρα καθώς και τα ευαίσθητα αρωματικά φυτά, όπως είναι ο δυόσμος, ο βασιλικός και ο μαϊντανός.

Αν έχεις πιο ευαίσθητα φυτά, όπως είναι η γαρδένια και η αζαλέα, μπορείς να τα μεταφέρεις για λίγες μέρες στο εσωτερικό του σπιτιού για να τα προστατέψεις από την παγωνιά.  Τα φυτά που θα τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι, τοποθέτησε τα σε ένα φωτεινό μέρος μακριά από τα θερμαντικά σώματα που μπορούν να ξηράνουν τα φύλλα τους.

Απόφυγε το λίπασμα και το κλάδεμα και τις φυτεύσεις

Το λίπασμα και το κλάδεμα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέας βλάστησης. Αν όμως γίνουν το χειμώνα που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα καταστραφεί η τρυφερή νέα βλάστηση των φυτών και θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξή τους ενόψει της άνοιξης.

Επίσης καλό είναι να μην κάνει φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις με πολύ κρύο ή χιόνι καθώς τα φυτά είναι πολύ ευάλωτα και μπορεί να τραυματίσεις το ριζικό τους σύστημα.

 

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ταλαιπωρούν τα φυτά, για αυτό προτίμησε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και θάμνους και φυλλοβόλα καλλωπιστικά φυτά που μπαίνουν σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα και είναι ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Προηγούμενο άρθροΤο γέλιο χαρίζει ζωή…
Επόμενο άρθροTiramisu του Ado Campeol  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !