Οι ψυχολόγοι και οι γιατροί συνιστούν να γελάτε όσο μπορείτε περισσότερο γιατί τα οφέλη στην υγεία μας είναι πολλά… και όχι μόνον.
Σκεφθείτε πόσο θέλουμε να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που γελούν ή λένε ανέκδοτα και γενικά σε εκείνους που είναι «έξω καρδιά» … Το γέλιο στην παρέα είναι μοίρασμα εμπειριών συναισθημάτων που δημιουργούν ή ακόμα ενισχύουν δεσμούς. Πολλές φορές βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ μας και εξομαλύνει τυχόν διαφορές.
Εμείς σας αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που είναι καταγεγραμμένα στην πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard.
Eνδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας
Σίγουρα αυτό δεν ήταν γνωστό. Όσο και αν φαίνεται περίεργο ναι, το γέλιο αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και το επίπεδο των αντισωμάτων που υπάρχουν αφού διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμβάλει σε κάποιες λειτουργίες του οργανισμού
Βοηθά την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, επίσης συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, ασθενειών των αναπνευστικού, χρονίων παθήσεων και ψυχιατρικών νοσημάτων.
Συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το δυνατό γέλιο μέσω της καλής κυκλοφορίας του αίματος βελτιώνει την οξυγόνωση της καρδιάς. Άρα γελάμε με την καρδιά μας σε κάθε ευκαιρία όταν έχουμε πρόβλημα υπέρτασης…
Συμβάλει στη μείωση του πόνου
Όταν γελάμε παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και σαν ορμόνες της ευτυχίας. Έτσι κάποια κέντρα πόνου χαλαρώνουν… μέχρι και αναισθητοποιούνται για κάποια ώρα. Μπορεί και να ξεχνιέται ο πόνος όταν γελάμε.
Χαρίζει ηρεμία και δύναμη
Το γέλιο μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμ πιο αισιόδοξα τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ανακουφίζει από την ένταση, μας ηρεμεί, μειώνει τη θλίψη … Θυμηθείτε ότι σε στιγμές μεγάλης θλίψης, κάποιος θα πει κάτι αστείο για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να γελάσουμε.
Διώχνει το άγχος
Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται είναι ορμόνες που διώχνουν το άγχος. Ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και ευνοείται μια χαλάρωση….
Δρα ευεργετικά στην κατάθλιψη
Πάλι το γέλιο και οι ενδορφίνες δρουν και στην κατάθλιψη. Ο άνθρωπος ηρεμεί και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, διώχνει το φόβο που δραματοποιεί καταστάσεις. Αντλεί δύναμη από τους γύρω του και αισθάνεται μέλος της ομάδας που διασκεδάζει και γελά. Καθόλου τυχαίο που εφαρμόζεται σαν μέρος της ψυχολογικής υποστήριξης η «θεραπεία του γέλιου» από τους ψυχολόγους.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα