Πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ποδολογικό κέντρο για την φροντίδα των ποδιών μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα

Το σίγουρο είναι ότι τα πόδια μας χρειάζονται περιποίηση και ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο καθημερινής περιποίησης και φροντίδας, άλλωστε τα πόδια μας στηρίζουν όλο το βάρος του σώματος και έτσι καταπονούνται.

Οι ποδολόγοι είναι εξειδικευμένοι τεχνικοί και μπορούμε να λάβουμε υπεύθυνη ενημέρωση, ώστε να αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα στα άκρα μας στο μέλλον. Έτσι ακολουθώντας την σωστή καθημερινή υγιεινή, τα κατάλληλα προϊόντα μπορούμε να ενημερωθούμε ακόμα και για τον τρόπο επιλογής του σωστού παπουτσιού για σταθερό βήμα.

Τελευταία όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για ποδολογικά κέντρα. Πότε λοιπόν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ποδολόγο.

Η πλέον κατάλληλη για να μας απαντήσει είναι η κ. Πέννυ Μεϊντάνη, Καθηγήτρια Ποδολογίας και Διευθύντρια του Ποδολογικού Κέντρου « Άκρων Μέλημα», στη Μεταμόρφωση.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που θα πρέπει να απευθυνόμαστε  σε ένα ποδολογικό κέντρο για την εξειδικευμένη φροντίδα των άκρων μας ;

Στο ποδολογικό κέντρο θα λάβετε μια επιστημονική ενημέρωση σε ότι αφορά στον κατάλληλο τρόπο περιποίησης των άκρων, τη σωστή επιλογή του παπουτσιού για να έχει σταθερή βάδιση και βέβαια τον σωστό τρόπο που θα φορέσει την ειδική κάλτσα για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Οι περιπτώσεις που απαιτούν φροντίδα ειδικού είναι πολλές.

 • Όσοι υποφέρουν από πόνο στο νύχι, στο πέλμα, κάποιο οίδημα, μια εικόνα που δεν είναι η φυσιολογική και δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι.
 • Άτομα υπέρβαρα.
 • Περιπτώσεις που υπάρχει βλαισό μέγα δάκτυλο, το λεγόμενο κότσι ή παραμορφωμένα δάχτυλα.
 • Διαβητικοί που χρειάζονται ειδική φροντίδα, για την σωστή περιποίηση, κόψιμο νυχιών, καθαρισμό φτέρνας, πρόληψη του διαβητικού ποδιού.
 • Μικρά παιδιά που έχουν προβλήματα στο βάδισμα ή στην  ανατομία των άκρων όπως πλατυποδία, ραιβοποδία ώστε να επέμβουμε συντηρητικά με κάποιους πάτους και να διευκολύνουμε την βάδιση και την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης.
 • Παιδιά που σε μεγάλο ποσοστό υποφέρουν από είσφρυση νυχιών. Συνήθως παρατηρείται σε εφήβους και προέρχεται από λάθος κόψιμο νυχιών ή εντατική ενασχόληση τους με διάφορα αθλήματα, που καταπονούνται τα πόδια και τα νύχια.
 • Αθλητές μικρής ή μεγάλης ηλικίας για μια καλύτερη στήριξη και σταθερό βήμα.
 • Έγκυες, γιατί οι γυναίκες που κυοφορούν αντιμετωπίζουν συχνά θέματα είσφρυσης νυχιών, λανθασμένη βάδιση και καταπόνηση της μέσης.
 • Ηλικιωμένοι που αδυνατούν να κάνουν σωστή και τακτική  περιποίηση των ποδιών τους.
 • Επίσης αρκετές είναι οι περιπτώσεις που άνθρωποι μετά από κάποιο ατύχημα ή κάποιο παθολογικό νόσημα δεν έχουν σωστή βάδιση, επειδή επηρεάζονται νεύρα, μύες ή οστά. Αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν από ποδολόγους, που σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς, θα λάβουν την ενδεδειγμένη φροντίδα προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους.
 • Τέλος οι άνθρωποι που έχουν σκληρύνσεις, υπερκερατώσεις, ραγάδες φτέρνας, κάλους, είσφρυση, τραυματισμούς  και παραμόρφωση νυχιών, μύκητες δέρματος και νυχιών, παραμορφώσεις δακτύλων, ονυχοφαγία, λάθος στάση σώματος, λάθος βάδιση, επώδυνη βάδιση, ανισοσκελία, μετά από εγκεφαλικά νευρολογικά επεισόδια ή ατυχήματα .

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός αισθητικού κέντρου μανικιούρ –πεντικιούρ και ενός ποδολογικού  κέντρου ;

Η ειδικότητα της ποδολογίας ξεκινά από τα χρόνια του Ιπποκράτη,  που ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη σημασία της σωστής βάδιση καθώς επίσης και με τους κάλους και τις υπερκερατώσεις. Ο ποδολόγος είναι σχετικά καινούργια ειδικότητα, και αρκετοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιστατικά χειρίζεται.

Αρκετοί μπερδεύουν το αισθητικό πεντικιούρ με το θεραπευτικό. Αυτό συμβαίνει γιατί παλιότερα οι άνθρωποι κατέφευγαν σε άλλες ειδικότητες για κάποιο πόνο στο νύχι, για κάποια είσφρυση ή πιο απλά για το νύχι που έμπαινε στο δέρμα. Έτσι ζητούσαν λύσεις μέσα από πιο επώδυνες και επιθετικές πρακτικές, χωρίς να δίνουν την ανάλογη σημασία για τα μετέπειτα στάδια, που συνέχισε να δυσκολεύεται η  βάδιση. Τα επόμενα στάδια που ακολουθούσαν ήταν να κάνουν κάποια πεντικιούρ αισθητικά, που τους ανακούφιζαν μόνον προσωρινά.

Επίσης δεν είναι σπάνιο κάποιος που πηγαίνει για να κάνει ένα αισθητικό πεντικιούρ να καταλήγει να χρειάζεται κάποια θεραπεία.

Η ποδολογία είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα;

Ναι, η ποδολογία είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα  που συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες υγείας , παρέχοντας πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και δεν αρκείται σε απλή περιποίηση με προϊόντα ομορφιάς. Μπορεί να επέμβει σε  περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής βοήθειας. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο ποδολόγος  πρέπει να έχει παρακολουθήσει ανάλογη σχολή και είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση ειδικότητας. Πρέπει να μελετά συνεχώς και να ενημερώνεται για νεότερες τεχνικές.

Ασχολείστε και με τα χέρια;

Nαι, στο κέντρο μας καταφεύγουν και άνθρωποι με πρόβλημα ονυχοφαγίας. Εφαρμόζοντας τεχνικές μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του νυχιού και του δέρματος όπως είναι η παρωνυχία. Δεν εφαρμόζουμε απλά κάποια υλικά για να διορθώσουν αισθητικά την εικόνα του χεριού.

Η διαφορά μας ακόμα είναι σε κάποια εργαλεία που  χρησιμοποιούμε.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε το θεραπευτικό μανικιούρ ανακουφίζει, διορθώνει, βελτιώνει σε βάθος, ενώ το αισθητικό μανικιούρ ομορφαίνει την εικόνα, δεν πάει σε βάθος.

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείτε να προσφέρετε αισθητική ποδιών;

Εννοείται και μπορούμε, άλλωστε θα ήταν το ιδανικό ξεκινώντας από ένα ποδολογικό κέντρο την περιποίηση, μπορεί να ενημερωθεί σωστά για όλα τα θέματα που αφορούν τα άκρα.

Αρκετοί πελάτες μας πλέον είναι άνδρες που θέλουν να κάνουν μια σωστή περιποίηση ποδιών.

Συχνά ακούμε για το πελματογράφημα που γίνονται σε αντίστοιχα κέντρα, τι ακριβώς είναι;

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που γίνεται πάνω σε μια πλατφόρμα με αισθητήρες. Υπάρχουν 2 ειδών το στατικό και το υπερσύγχρονο δυναμικό. Η εξέταση αυτή μας δίνει πληροφορίες για την στάση του σώματος, ενώ το δυναμικό πελματογράφημα δίνει πληροφορίες για την βάδιση μας. Μέσα από αυτή την εξέταση βλέπουμε τις πιέσεις και τις δυνάμεις, που ασκούνται στη πλατφόρμα από το σώμα μας .

Μπορούμε να δούμε εμείς και  να εξηγήσουμε στον εξεταζόμενο τον λόγο που έχει κάποιες σκληρύνσεις ,κάλους, ενοχλήσεις και να αναλύσουμε ίσως κάποιες παθολογικές καταστάσεις, που έχουν να κάνουν με πόνους στα άκρα και στη σπονδυλική στήλη.

Με το αποτέλεσμα του πελματογράφου θα κατασκευάσουμε ορθωτικούς πάτους συμφώνα και με το ιστορικό του ασθενούς.  Οι πάτοι είναι ειδικά διαμορφωμένοι για το κάθε πόδι χωριστά και με αυτό τον τρόπο τον βοηθάμε να βελτιώσει το βάδισμα του, να ανακουφιστεί από τους πόνους και να αποφύγει την δημιουργία καινούργιων κάλων και υπερκερατώσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το πελματογράφημα βοηθά σε μεγάλο βαθμό άτομα μετά από ατυχήματα καθώς και  διαβητικούς. Με τους ειδικούς πάτους και τα παπούτσι σε μετέπειτα επισκέψεις υπάρχει βελτίωση στη βάδιση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !