Πώς να Βοηθήσετε το Παιδί σας να Κάνει Φίλους

Tips

Το να κάνει ένα παιδί φίλους δεν είναι πάντα εύκολο καθώς εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, το οικογενειακό αλλά και το κοινωνικό του περιβάλλον.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και να κάνει φίλους πιο εύκολα.

Κατανοήστε το Πρόβλημα

Καταλάβετε γιατί το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Είναι ντροπαλό; Έχει δυσκολία στην επικοινωνία; Συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν το κάνει ελκυστικό στα άλλα παιδιά; Η κατανόηση της ρίζας του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για το βοηθήσετε.

Διδάξτε Βασικές Κοινωνικές Δεξιότητες

Διδάξτε στο παιδί σας βασικές κοινωνικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία με τα μάτια, η ανταλλαγή χαιρετισμών και η συμμετοχή σε συνομιλίες. Μάθετε του να είναι ευγενικό, να ευχαριστεί και να ζητά συγνώμη όταν χρειάζεται.

Ενθαρρύνετε την Ενεργή Συμμετοχή σε Ομαδικές Δραστηριότητες

Προτείνετε στο παιδί σας να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες που του αρέσουν όπως αθλητισμός, χορός, θέατρο, ή κάποιο χόμπι.

Δημιουργήστε Ευκαιρίες για Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Προγραμματίστε παιχνίδια ή συναντήσεις με άλλα παιδιά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ενισχύστε την Αυτοπεποίθησή του

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοπεποίθηση μέσα από θετική ενίσχυση και ενθάρρυνση. Μάθετέ του να εκτιμά τις δικές του μοναδικές ικανότητες και ταλέντα.

Ενθαρρύνετε την Ανοιχτή Επικοινωνία

Διατηρήστε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας. Ακούστε τις ανησυχίες του και  να είστε διαθέσιμοι να συζητήσετε τα συναισθήματά του.

Να Είστε Πρότυπο

Δείξτε του μέσω της συμπεριφοράς σας πώς να αλληλεπιδρά  με τους άλλους. Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά μέσα από το παράδειγμα των γονιών τους.

Μην το Κρίνετε

Η συνεχής επικριτική στάση απέναντι στο παιδί σας, λόγω της δυσκολίας του να κάνει φιλίες, του δημιουργεί ανασφάλεια και επιπλέον άγχος.

Υπομονή και Υποστήριξη

Τέλος, έχετε υπομονή και προσφέρετε συνεχή υποστήριξη. Η δημιουργία φιλιών μπορεί να πάρει χρόνο, και σημαντικό είναι το παιδί σας να γνωρίζει ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !