Γιατί πρέπει να προτιμάμε το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο;

Tips

Το ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό συστατικό της ελληνικής διατροφής άρα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προμήθειά του.

Θυμάμαι από μικρή ότι στο σπίτι παραλαμβάναμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το ελαιόλαδο της χρονιάς μέσα σε «τενεκέδες» που έφθαναν από το χωριό ή από φίλους.

Τα πράγματα όμως από τότε άλλαξαν εντελώς και τώρα το χύμα ελαιόλαδο θα πρέπει απλά να είναι εκτός των επιλογών, αυτό συνιστούν οι επιστήμονες του ΕΦΕΤ.

Το χύμα ελαιόλαδο είναι ένα ανώνυμο προϊόν ανώνυμο και συνεπώς αγνώστου προέλευσης και ποιότητας.

Ενώ αντίθετα το τυποποιημένο ελαιόλαδο εμφιαλώνεται σε κατάλληλες συσκευασίες, ελέγχεται πριν την εμφιάλωση, και η κατηγορία του, μαζί με άλλες πληροφορίες αναγράφονται αναλυτικά στην ετικέτα.

Η τιμή πώλησης του τυποποιημένου ελαιολάδου, εξαρτάται από  την κατηγορία ποιότητας που ταξινομείται μετά τον έλεγχο και τη διαδικασία τυποποίησης.

Συνήθως θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το κόστος ακολουθεί την κατάταξη ποιότητας του ελαιολάδου.

Τέσσερις είναι οι ποιότητες του ελαιολάδου.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα, πυρηνέλαιο.

Εννοείται ότι την υψηλότερη τιμή την έχει το πρώτο και τη χαμηλότερη το ραφινέ ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο.

Το ελαιόλαδο σύμφωνα με τις διατάξεις θα πρέπει να πωλείται στον τελικό καταναλωτή τυποποιημένο σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων, οι οποίες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με σύστημα ανοίγματος, πώμα,  που να καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση του.

Πάνω στη συσκευασία θα πρέπει να υπάρχει ετικέτα με όλες τις υποχρεωτικές από τη νομοθεσία πληροφορίες.

Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από το φως και τη θερμότητα.

Επιστημονικές έρευνες συνεχώς καταδεικνύουν τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου και την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Οι επιχειρήσεις που προωθούν, διακινούν και πωλούν ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ισχυρισμούς υγείας, που είναι εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σίγουρα μπορούν να ενημερώνουν με κάθε τρόπο τους καταναλωτές ότι οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, εφόσον πληρούνται οι όροι χρήσης που έχουν εγκριθεί από τον ΕΦΕΤ, τον ενιαίο φορέα ελέγχου τροφίμων.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !