Ριζόπιτα με σταφίδες λουσμένες με μαυροδάφνη

Tips

Μια γλυκιά πίτα της εποχής του τρύγου και του φθινοπώρου που ξεχειλίζει αρώματα. Καμωμένη με σταφίδες μαύρες Αιγιαλείας. Είναι χορταστική, νόστιμη με θρεπτικά οφέλη. Ότι καλύτερο για τους φίλους μας vegan.  

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά Μέτριας δυσκολίας

Ριζόπιτα με σταφίδες λουσμένες με μαυροδάφνη

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο

1 ½  λίτρο νερό

500 γρ. φύλλο κρούστας

300 γρ. καρύδια

250 γρ. σταφίδες μαύρες Αιγιαλείας

1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη ή ξινόμαυρο

1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

300 ml ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Από το βράδυ βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε κρασί ξινόμαυρο ή μαυροδάφνη και το πρωί τις σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει  καλά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

Βάζουμε το ρύζι σε μια πιατέλα το αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.

Λαδώνουμε ένα ταψί ολόγυρα.

Στρώνουμε 5 φύλλα από το φύλλο κρούστας αφού τα λαδώσουμε.

Ρίχνουμε από πάνω ένα μέρος ρυζιού και πασπαλίζουμε με ένα μέρος του μείγματος ζάχαρης.

Σκεπάζουμε με 2 φύλλα κρούστας αφού τα περάσουμε με ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα.

Τέλος καλύπτουμε με τα τελευταία 2-3 φύλλα που τα περνάμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μίγμα της ζάχαρης που απέμεινε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.

Aφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την ριζόπιτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά ή ορθογώνια.

Συνταγή : Από την βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !