Τα δώρα της φύσης στην υγεία «σώματος και νου»…

Tips

Κάθε απόδρασή μας στη φύση, κάθε στιγμή του χρόνου, μας αναζωογονεί, μας ξεκουράζει, μας γεμίζει αισιοδοξία … Το απόλυτο relax ίσως για τους περισσότερους είναι μια δραστηριότητα στο δάσος ή στη θάλασσα. Η φύση πάντα μας εκπλήσσει και μας χαρίζει χαρά. Ένα όμορφο τοπίο, ο έναστρος ουρανός, οι άνθρωποι, οι γεύσεις, ένα αγέρωχο βουνό, τα λουλούδια, τα ζώα γράφουν βαθιά στη μνήμη μας. Το σίγουρο είναι ότι η επαφή μας με τη φύση μας χαρίζει οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, για την ευεξία μας.

Στον Αλιάκμονα …

Το άγχος «εξατμίζεται»…

Η επαφή με τη φύση,  μειώνει το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σώμα μας, όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση. Είμαστε πιο ήρεμοι, λιγότερο ανήσυχοι για την καθημερινότητα. Μια βόλτα στη φύση μετά από μια αγχώδη ημέρα θα μας επιτρέψει να κοιμηθούμε καλύτερα, πιο ήρεμα… Τελευταία όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για το forest bathing, αφού πιστεύεται ότι η παραμονή δίπλα σε αιωνόβια δένδρα ή δίπλα σε ποτάμια εξατμίζει το άγχος και περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Όλες οι αισθήσεις οξύνονται  

Η όσφρηση, η αφή, η όραση, η ακοή, η γεύση συνηγορούν για να προσφέρουν μια άμεση χαλάρωση και αναζωογόνηση. Οι εμπειρίες μέσα στη φύση γράφουν «δυνατά» στη μνήμη μας και δημιουργούν αναμνήσεις. Το ανοικτό ελεύθερο πεδίο ξεκουράζει την όραση αλλά και τον νου.

Στις Πρέσπες

Η φύση χαρίζει υγεία 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την υγεία μας, ενώ η φύση απορροφά το CO2 και τα ρυπαντικά σωματίδια. Έτσι ο αέρας που αναπνέουμε πλημμυρίζει οξυγόνο, γεγονός που συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και των πνευμόνων. Πρόσφατη ιατρική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και οι πονοκέφαλοι μειώνονται αισθητά μετά από έναν περίπατο στη φύση, λόγω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου και την ηρεμία που προσφέρει η φύση.

Επίσης η επαφή με τη φύση ενθαρρύνει δραστηριότητες, μας κάνει να κινούμαστε περισσότερο, ενώ αντίθετα η καθιστική ζωή έχει αντίκτυπο στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Η φύση βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και την παραγωγή της σεροτονίνης, γνωστής και σαν ορμόνη της ευτυχίας.

Βοηθά την γρήγορη επανάκαμψη…

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αναρρώνουμε καλύτερα από κάθε δοκιμασία σωματική ή ψυχολογική όταν ζήσουμε για κάποιο διάστημα κοντά στη φύση, δίπλα στη θάλασσα ή στην εξοχή παρά μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η επαφή αυτή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των οργανικών συστημάτων.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !