Σάμαλι με ινδοκάρυδο

Tips

Το σάμαλι με ινδοκάρυδο είναι από ωραία σιροπιαστά γλυκά, που γίνονται εύκολα και είναι πάντα καλοδεχούμενα. Διανθίζει τα οικογενειακά τραπεζώματα που οι ημέρες το απαιτούν… Νοσταλγική γεύση από το παρελθόν, από τα σταυροδρόμια πολιτισμού, μια γεύση που σε ταξιδεύει…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολη

Σάμαλι με ινδοκάρυδο

Από τη Νίτσα, Χάνι Ρέρεση, Μόρνος Φωκίδα

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί

600 γρ. γιαούρτι

1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.γ. κοφτά σόδα μαγειρική

1 φλιτζάνι νερό

2 κ.σ. ινδοκάρυδο, τριμμένο

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη

1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί

Για το σερβίρισμα

Ινδοκάρυδο τριμμένο

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για το σιρόπι

2 ½  φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική

3  φλιτζάνια νερό

Φλούδα λεμόνι

3 κ.γ. χυμό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1 ½  φλιτζάνι ζάχαρη.

Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα  ρίχνουμε στο μείγμα.

Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ινδοκάρυδο και το σιμιγδάλι, βροχηδόν, ανακατεύοντας λίγο λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει.

Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.

Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά.

Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.

Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο.

Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα.

Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20°C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

Το βάζουμε στον φούρνο  και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι.

Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό και την κανέλα.

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο.

Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά, το μαχαίρι σε ζεστό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι.

Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.

Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί και να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !