Τα σκιουφιχτά είναι τα ζυμαρικά που αγαπάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα και κυρίως φτιάχνονται στην Κρήτη. Ο κιμάς με τα αρωματικά του χαρίζει μια απίθανη γευστική πινελιά. Τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν.
Με δυό λόγια με τα σκιουφιχτά δίνει μια παραδοσιακή εκδοχή στην μακαρονάδα μπολονέζ… και γίνονται πολύ εύκολα.
Τα απολαύσαμε στη Μηλιά, στο πανέμορφο ξενοδοχειακό οικολογικό χωριό στα ορεινά των Χανίων, στα καστανοχώρια.
Χρόνος παρασκευής 20-25 λεπτά / Πολύ εύκολα
Σκιουφιχτά με κιμά και αρωματικά
Από τους ταλαντούχους Βασίλη και Ραφαήλ Μακράκη, chef στο εστιατόριο της Μηλιάς, Χανιά Κρήτης
Υλικά για 4 άτομα
1 πακέτο σκιουφιχτά
1 κιλό κιμά 70% μοσχάρι και 30% χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Μισό πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας κρασί λευκό κρητικό
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κούπες ζωμό λαχανικών
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
4 γαρύφαλλα ολόκληρα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
Μείγμα τριμμένων τυριών ή μυζήθρα ξηρή
4 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ .
Αμέσως μετά ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, τα μπαχαρικά και αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί και να γλασάρει, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι.
Ρίχνουμε τα σκιουφιχτά και αφήνουμε να βράσουν ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Σουρώνουμε και αμέσως μετά τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε και τον κιμά. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε στη μισή μεριά με τριμμένα τυριά και στην άλλη μισή πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.