Σπόροι chia… μια θαυματουργή υπερτροφή

Tips

Τα μαύρα μικρά θαυματουργά σποράκια chia προέρχονται από το φυτό Salvia Hispanica, που φύεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα μαύρα λαμπερά σποράκια έχαιραν της εκτίμησης των Μάγια, των Ατζέκων και των Ινδιάνων αφού αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους. Οι σπόροι μοιάζουν πολύ με αυτούς της παπαρούνας. Είναι μια υπερτροφή που πρέπει όλοι να την υιοθετήσουμε στη διατροφή μας, αφού συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη μας. Τα μαύρα σποράκια είναι τα αγαπημένα των vegans και των vegetarians.

Τελευταία αποτελεί trendy συστατικό για το πρωινό, τις σαλάτες και γενικά τις γευστικές δημιουργίες μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Ποια είναι όμως τα οφέλη που προσφέρουν οι σπόροι chia στον οργανισμό μας.

Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών μετάλλων και αντιοξειδωτικών

Οι σπόροι chia πλημμυρίζουν από θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών B, B2, B3 και σιδήρου. Οι σπόροι Chia χαρίζουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες στους χορτοφάγους, που είναι απαραίτητες.

Είναι πηγή ασβεστίου

Δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτά το μαύρα σποράκια περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Και όμως είναι αλήθεια αφού 100 γρ. σπόρων περιέχουν 631 mg ασβεστίου. Έτσι ενδείκνυται σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση και  ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Οι σπόροι ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.

Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες σε ποσοστό 30% 

 

Συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία

Χάρη στη συγκέντρωση ωμέγα-3, ωμέγα-6, μαγνησίου και καλίου, οι σπόροι chia προστατεύουν την καρδιά και συμβάλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Ευεργετικός είναι ο ρόλος τους στην ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης και στο επίπεδο της χοληστερόλης σας.

Συμβάλουν στη ρύθμιση σακχάρου

Όταν οι σπόροι chia βυθίζονται σε υγρό, διογκώνονται και σχηματίζουν ένα gel. Mελέτες αναφέρουν οι σπόροι έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν μέχρι 25 φορές το μέγεθός τους σε νερό. Αυτό το gel επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων στον οργανισμό μας και έτσι εμποδίζεται η απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Τέλος έμμεσα οι σπόροι βοηθούν να χάσουμε βάρος.

Το gel που δημιουργείται μόλις οι σπόροι βυθίζονται σε υγρά δρα σαν κατασταλτικό της όρεξης.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !