Συνήθειες που συμβάλουν στην μακροζωία…

Tips

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος έψαχνε το μυστικό της μακροζωίας. Η αγωνία για το αύριο της ύπαρξής του διαχρονικά αποτελούσαν ένα προβληματισμό και έτσι απευθύνονταν στους σοφούς ή τους γιατρούς της αρχαιότητας, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις.

Επιθυμία τους ήταν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώστε ακολουθώντας τις προτεινόμενες αρχές ή συνήθειες να έχουν ευζωία και μακροημέρευση…

Εμείς βρήκαμε κάποιες αρχές και διδάγματα αρχαίων φιλοσόφων και ιατρών και τις επαυξήσαμε με πρόσφατες ιατρικές μελέτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ευζωία και τη μακροζωία.

Ο αρχαίος φιλόσοφος και ευζωιστής Επίκουρος (341 – 270 π.Χ) πρέσβευε ότι « Είναι αδύνατο να ζήσεις μια ευχάριστη ζωή, χωρίς να ζεις με σύνεση, έντιμο και δίκαιο τρόπο. Όπως είναι επίσης αδύνατο να ζεις με σύνεση, τιμιότητα και να είσαι δίκαιος και να μην ζεις ευχάριστα και για πολλά χρόνια».

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε «Το καλύτερο είναι από τη ζωή να αποχωρήσεις όπως από ένα συμπόσιο, ούτε διψασμένος αλλά ούτε και μεθυσμένος. Η καλή ζωή χαρίζει μακροβιότητα» ( 384-322 π.Χ).

Ο λατίνος ποιητής Οράτιος (65-8 π.Χ) είπε το απίθανο «΄Αρπαξε και αξιοποίησε την κάθε μέρα. Ζει δυο φορές αυτός, που ζει καλά».

Από την αρχαιότητα … ας έρθουμε στην πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Διατροφής, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Το συμπέρασμα που καταλήγει είναι ότι «η υιοθέτηση ενός ήρεμου τρόπου ζωής, μακριά από τις εντάσεις, με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και κοινωνικές συναναστροφές, μας επιτρέπει να έχουμε υγεία, ευζωία και να ζήσουμε περισσότερο».

Αρκεί να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές στη ζωή μας, για να ζήσουμε καλύτερα.

Ας ιεραρχήσουμε τα πρέπει και τα μη… Ας μην ξεχνάμε, ότι κάποιες φορές οι μικρές ενέργειες και πρωτοβουλίες φέρνουν  μεγάλες και ενδιαφέρουσες αλλαγές στη ζωή μας.

Πολλές μελέτες επιστημονικές από έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τονίζουν ότι το προσδόκιμο της ζωής και η ευζωία είναι στενά συνδεδεμένα με τις επιλογές του τρόπου ζωής μας.

Η διατροφή μας, η υγιεινή, η άσκηση και η ευτυχία είναι τα μυστικά της μακροζωίας.

Μάλιστα η μελέτη αποκαλύπτει ότι η υιοθέτηση αυτών των αρχών στην καθημερινότητά μας, θα μπορούσε να μας χαρίσει περισσότερα από 20 χρόνια ζωής και κυρίως ευζωία.

Τα συμπεράσματα της μελέτης της American Society for Nutrition ήταν εντυπωσιακά.

Αν σε ηλικία 40 ετών υιοθετήσουμε 8 υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαμε να ζήσουμε 20 χρόνια επιπλέον.

Ο επικεφαλής της μελέτης επιστήμονας Xuan-Mai Nguyen, τονίζει « όσο πιο γρήγορα υιοθετήσουμε δύο, τρεις ή και περισσότερες αρχές στον τρόπο ζωής μας, τόσο καλύτερα. Ακόμα και μετά τα 40 ή και τα 60 αν αλλάξουμε συνήθειες, θα είναι ευεργετικές για το δικό μας αύριο».

Ακόμα και αν υιοθετήσουμε έστω μια συνήθεια, τότε θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 3-4 χρόνια ζωής.

Ας σας αποκαλύψουμε αυτά τα μυστικά και ας αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
  • Σωματική άσκηση
  • Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας
  • Να κοιμόμαστε ήρεμα για να είναι ο ύπνος βαθύς και ξεκούραστος
  • Να έχουμε φίλους και να διατηρούμε κοινωνικές σχέσεις
  • Να αποφεύγουμε τα κάπνισμα
  • Να μην πίνουμε πολύ
  • Να μην εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες κάθε μορφής

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην μελέτη για τον τρόπο ζωής συμμετείχαν περισσότερα από 700.000 άτομα ηλικίας από 40 – 99 ετών.

Μάλιστα σε άλλο σημείο η μελέτη τονίζει, ότι η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 30-45%.

Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνήθειες… ποτέ δεν είναι αργά και σίγουρα αξίζει αυτό το δώρο στον εαυτό μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !