Γεύσεις για hard core κρεατοφάγους
Οι φίλοι μου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία καλοφαγάδων, οπότε επιλέγουν T- Bone μοσχαρίσιες μπριζόλες. Το κακό είναι ότι για να χορτάσουν θέλουν δύο ο καθένας. Στην παρέα έχουμε και τον Νικολή, που είναι vegetarian … oπότε κρατά τις αποστάσεις του, αλλά και αυτός απολαμβάνει γενναίες δόσεις λαχανικών ψητών, σουβλάκι με ντοματάκια ψητά και πατάτες τηγανιτές μούρλια.
Όταν λοιπόν μας ειδοποίησε, ο φίλος executive chef Λαέρτη Οικονόμου, του πολυχώρου Terra Petra, ότι παρέλαβε εξαιρετικά Τ-Βone ωρίμανσης, από μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, τότε το ραντεβού κλείστηκε άμεσα.
Η ατμόσφαιρα στο βουνό, δίπλα στο Θέατρο Πέτρας, ευχάριστη και η θέα συναρπαστική με ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αθήνας, να ξετυλίγεται μπροστά μας. Το παιχνίδι της γεωγραφίας, του στυλ ποιος λόφος είναι αυτός έχει αρχίσει να ζεσταίνεται αλλά … δεν ανησυχούσα ποιος θα είναι ο νικητής γιατί είναι το «δυνατό» μου σημείο… Το έπαθλο ένα από αυτά τα απίθανα κοκτέιλ με γάλα αμυγδάλου…που σας έχουμε δώσει τη συνταγή.
Κάθε επίσκεψη στο Terra Petra εμπειρία. Η συνταγή του Λαέρτη είναι για την επιλογή ψησίματος της μπριζόλας medium.
Τ- bone με ψητά λαχανικά και τηγανιτές πατάτες
Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef του πολυχώρου Terra Petra, Θέατρο Πέτρας, Αθήνα
Υλικά για 2 ατομα
900 γρ. μπριζόλα T- bone ( 2 x 450 γρ. η κάθε μία) και πάχος περίπου 3cm
4 κλωνάρια δενδρολίβανο ή ρίγανης ή θυμαριού ή λεμονοθύμαρου
3 σκελίδες σκόρδο
5 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 μέτριο κολοκυθάκι
2 μανιτάρια λευκά
2 πατάτες μέτριες, κομμένες κυδωνάτες
100 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Αλάτι θαλασσινό ή ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Ντοματάκια τσέρυ περασμένα σε σουβλάκι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη πιατέλα μαρινάρουμε τις μπριζόλες με τις 4 κουταλιές ηλιέλαιο και μετά προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Πλένουμε τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε ότι μέγεθος θέλουμε.
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τα μαρινάρουμε με μια κουταλιά ηλιέλαιο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
Βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι , σχαροτήγανο κατά προτίμηση και μόλις ζεσταθεί αρκετά βάζουμε τις μπριζόλες και τις ψήνουμε για 6 λεπτά περίπου από την μια πλευρά και 4 λεπτά από την άλλη για να κάνουμε και τις γραμμές, από τη σχάρα, στην μπριζόλα.
Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα ταψί με τα κλωναράκια δενδρολίβανου, το σκόρδο και τις περιχύνουμε με 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο την κάθε μπριζόλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 10 λεπτά.
Στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε το κρέας αφού το σκουπίσουμε με χαρτί ελαφρά το βάζουμε πάλι στη φωτιά και ψήνουμε τα λαχανικά μας όσο οι μπριζόλες είναι στο φούρνο.
Παράλληλα τηγανίζουμε και τις πατάτες σε ηλιέλαιο και αφού τηγανιστούν τις απλώνουμε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για να «κρατήσει» το ελαιόλαδο.
Τις πασπαλίζουμε με πάπρικα ή άλλα αρωματικά.
Μόλις τα T-bone ειναι έτοιμα τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και αν θέλουμε τα ξεκοκαλίζουμε και κόβουμε το ψαχνό σε λεπτές μικρές φέτες.
Σερβίρουμε τα T-bone σε δυο μεγάλα πιάτα και τα περιχύνουμε με το ζωμό που έχει περισσέψει στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δίπλα βάζουμε τα ψητά λαχανικά και τις τηγανιτές πατάτες.
Δίπλα στο κρέας σε ένα μικρό ντιπ βάζουμε και φρέσκια σαλάτα ντομάτα, μαϊντανό, κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο.
Μικρά μυστικά
Την ποικιλία λαχανικών μπορείτε να την διανθίσετε σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.
Μας άρεσε πολύ και το σουβλάκι που έκανε ο Λαέρτης, με ντοματάκια ψητά στο σχαροτήγανο.