Μαϊντανοσαλάτα Τήνου

Τα μυστικά των Chef

Μια σαλάτα θησαυρός…

Ο μαϊντανός, θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Superfood αφού ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι μας.

Στα νησιά συνηθίζεται πολύ η χρήση του και μάλιστα την μαϊντανοσαλάτα την συνάντησα σε όλα τα νησιά μας. Ο λόγος ήταν ότι εκεί παλαιότερα οι άνθρωποι δεν είχαν τόσα φρούτα και κυρίως εσπεριδοειδή που αποτελούν πηγή βιταμινών και ο μαϊντανός υπήρχε σε κάθε αυλή.

Η μαϊντανοσαλάτα είναι μια σαλάτα αλοιφή, τόσο νόστιμη και αρωματική, που πάει με όλα. Αρμονικά δένει με ψαρικά αλλά και με το κρέας.

Αρέσει πολύ να την αλείφουμε στο ψωμί και στα σάντουιτς με σολομό, τόνο αλλά και προσούτο είναι απίθανο.

Γίνεται τόσο εύκολα ακόμα και από αυτούς που είναι πρωτόπειροι στην κουζίνα…

Είναι λοιπόν ένας τρόπος να βάλετε τον μαϊντανό στη διατροφή σας, όσο μπορείτε πιο συχνά γιατί πραγματικά είναι ο «πράσινος χρυσός» για την υγεία μας

Ο μαϊντανός πλημμυρίζει από θρεπτικά στοιχεία, έτσι θεωρείται υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, B6, B12, C, E, νιασίνη, ριβογλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Τα φύλλα του περιέχουν λίπος, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Στη Τήνο ζητήσαμε, από τη φίλη περίφημη μαγείρισσα Νικολέττα Φωσκόλου, να μας ετοιμάσει την μαϊντανοσαλάτα της και την φωτογραφίσαμε στην αυλή της πάνω σε μυλόπετρες, εκεί δίπλα στο αλώνι.

Οι εμβληματικοί περιστερώνες και τα λευκά περιστέρια της Τήνου

Μαϊντανοσαλάτα Τήνου

Από την Νικολέττα Φωσκόλου, περίφημη μαγείρισσα Τήνος

Υλικά

2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα μαϊντανού

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη χωρίς την πράσινη φύτρα

1 κ.σ. κάππαρη κουμπάκια, ξαλμυρισμένα

1 κ.γ. χυμό λεμόνι

1 κ.γ. ξίδι από κρασί

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 φλιτζάνια ψωμί βρεγμένο και στυμμένο

1 πατάτα μεγάλη, βρασμένη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την κάππαρη και τα πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε το ψωμί, την πατάτα, το ξίδι, το σκόρδο, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Χτυπάμε στο μπλέντερ ακόμα μια φορά και έχουμε έναν ομοιόμορφο βελούδινο πολτό.

Αν θέλουμε πιο κρεμώδη θέλουμε τη σαλάτα μας την χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Την βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δροσίσει.

Την σερβίρουμε βάζοντας ολόγυρα φύλλα μαϊντανού και λεμόνι που της «πάει» πολύ…

Η μαϊντανοσαλάτα πάνω στις μυλόπετρες
Η μαϊντανοσαλάτα πάνω στις μυλόπετρες

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !