Τεχνητό μαύρισμα. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Tips

Το τεχνητό μαύρισμα είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει κανείς το επιθυμητό μπρονζέ χρώμα δέρματος χωρίς να εκτίθεται στην ακτινοβολία του φυσικού ήλιου. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται μια εύκολη και γρήγορη λύση, το τεχνητό μαύρισμα δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους για το δέρμα μας.

Τεχνητό Μαύρισμα και οι Κίνδυνοι του

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι τεχνητού μαυρίσματος περιλαμβάνουν τη χρήση αυτομαυριστικών κρεμών ή sprays, τις επισκέψεις σε ειδικά ινστιτούτα για υπηρεσίες ψεκασμού μαυρίσματος ή τη χρήση ειδικών κρεβατιών μαυρίσματος. Οι κρέμες και τα σπρέι περιέχουν συνήθως μια χημική ουσία γνωστή ως διχυδροξυακετόνη (DHA), η οποία αντιδρά με τα κύτταρα της επιδερμίδας για να προκαλέσει μια προσωρινή αλλαγή χρώματος.

Παρόλο που το DHA έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για εξωτερική χρήση, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά του όταν εισπνέεται, καταπίνεται ή εφαρμόζεται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα μάτια.

Επιπλέον, αν και το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να παρέχει μια προσωρινή αλλαγή χρώματος, δεν προσφέρει καμία προστασία από την ακτινοβολία UV. Συνεπώς, όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα και παραλλήλως εκτίθενται στον ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία μπορεί να βρεθούν σε αυξημένο κίνδυνο για ηλιακές εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος.

Καρκίνος του Δέρματος και Τεχνητό Μαύρισμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στον κόσμο. Η υπερβολική έκθεση στην UV ακτινοβολία, είτε από τον φυσικό ήλιο είτε από τεχνητές πηγές, όπως τα κρεβάτια solarium, είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κρεβατιών solarium αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη του πιο επικίνδυνου τύπου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος. Το τεχνητό μαύρισμα, δεν προσφέρει προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου ωστόσο πολλοί πιστεύουν το αντίθετο και το γεγονός αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο με ολέθριες συνέπειες.

Πρόωρη Γήρανση του Δέρματος

Εκτός από  τον καρκίνο του δέρματος, υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η UV ακτινοβολία είναι ένας κύριος παράγοντας γήρανσης του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, καφέ κηλίδες και άλλες αλλαγές που συνδέονται με την γήρανση.

Με άλλα λόγια, η επιθυμία για ένα “φιλί του ήλιου” όπως συνηθίζουν να το λένε στην Αμερική, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η χρήση προϊόντων τεχνητού μαυρίσματος μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση της προστασίας από τον ήλιο, με αποτέλεσμα η UV ακτινοβολία να προκαλέσει βλάβες που μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές μέχρι να είναι πολύ αργά.

Το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να φαίνεται σαν μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την επίτευξη ενός μαυρισμένου δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρει λίγη ή καθόλου προστασία από τους κινδύνους της UV ακτινοβολίας. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, να φοράμε αντηλιακή προστασία όταν βρισκόμαστε στον ήλιο και να γνωρίζουμε τους κινδύνους των προϊόντων τεχνητού μαυρίσματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !