Θερμοπληξία και Ηλίαση: Αναγνώριση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Tips

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κίνδυνοι της θερμοπληξίας και της ηλίασης αυξάνονται σημαντικά. Παρά το ότι τα δύο αυτά προβλήματα είναι διαφορετικά, και τα δύο προκύπτουν από την υπερέκθεση στον ήλιο και τη θερμότητα και μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία. Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα, μαθαίνοντας πώς να τα προλαμβάνουμε και τι να κάνουμε εάν εμφανιστούν, μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας.

Ηλίαση

Η ηλίαση είναι μια ήπια μορφή θερμοπληξίας και είναι πολύ κοινή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι το αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα από άτομα που δεν είναι συνηθισμένα σε αυτό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ηλίασης περιλαμβάνουν κοκκινίλα, πόνο και δυσανεξία στην αφή, φουσκάλες, περιοχές με αποσπώμενο δέρμα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ναυτία, καταβολή και πυρετό.

Πρόληψη

Η προστασία από την ηλίαση είναι εύκολη. Εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 ή υψηλότερο) κάθε δύο ώρες και μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα, ό,τι προκύψει πρώτο. Φορέστε καπέλα με μεγάλο γείσο περιμετρικά, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τον ήλιο στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (από τις 10:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ.).

Αντιμετώπιση

Αν εμφανιστούν συμπτώματα ηλίασης, το πρώτο βήμα είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο και να καθίσετε σε έναν δροσερό ή κλιματιζόμενο χώρο. Δροσίστε την ερεθισμένη περιοχή με ψυχρά επιθέματα, εφαρμόστε αλοιφές ή λοσιόν με αλόη ή απλώστε γιαούρτι και φέτες από  αγγούρι για να ανακουφίσετε τον πόνο. Ενημερώστε τον γιατρό σας και ζητήστε τη γνώμη του σχετικά με τον αν επιτρέπεται να πάρετε κάποιο κοινό παυσίπονο.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Συμβαίνει όταν ο οργανισμός αδυνατεί μέσω της ομοιόστασης να δροσίσει τον εαυτό του, πράγμα που οδηγεί σε υπερθέρμανση του σώματος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, ξηρότητα δέρματος και σε σοβαρές περιπτώσεις, κρίσεις με σπασμούς.

 

Πρόληψη

Πίνετε άφθονο νερό, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε δίψα, φορέστε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και αποφύγετε τη ζέστη και την έκθεση στον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Αντιμετώπιση

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα θερμοπληξίας, καλέστε άμεσα επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, μετακινήστε το άτομο που υποφέρει σε έναν δροσερότερο χώρο, αφαιρέστε τα βαριά ρούχα και εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες.

Τέλος, θυμηθείτε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Προστατευτείτε και μείνετε ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !