Ο λόξυγκας είναι ένα κοινό και συνήθως αθώο φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι μυς του διαφράγματος συσπώνται ακούσια. Το διάφραγμα είναι ο κύριος μυς που ελέγχει την αναπνοή, και όταν συμβαίνει αυτή η σύσπαση, προκαλείται η ξαφνική κλείδωση των φωνητικών χορδών, που παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο του λόξυγγα.
Γιατί μας πιάνει λόξυγκας;
Ο λόξυγκας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως:
Γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή ποτού: Το να τρώμε ή να πίνουμε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει την εισαγωγή αέρα στο στομάχι, το οποίο ερεθίζει το διάφραγμα.
Υπερβολική κατανάλωση φαγητού: Το υπερβολικό φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να διαταράξει το διάφραγμα και να προκαλέσει λόξυγκα.
Αλλαγές στη θερμοκρασία: Η γρήγορη εναλλαγή θερμοκρασίας στο στομάχι (όπως όταν πίνουμε πολύ κρύο νερό και μετά ζεστό φαγητό) μπορεί να προκαλέσει λόξυγκα.
Στρες ή συναισθηματική φόρτιση: Έντονα συναισθήματα, όπως το άγχος, η έκπληξη ή η υπερβολική χαρά, μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν λόξυγκα.
Αλκοόλ και αναψυκτικά με ανθρακικό: Η κατανάλωση αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αερίων στο στομάχι, οδηγώντας σε λόξυγκα.
Τρόποι για να σταματήσουμε τον λόξυγκα
Παρόλο που ο λόξυγκας συνήθως σταματά μόνος του, υπάρχουν μερικά τιπς που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή τον τερματισμό του γρηγορότερα:
Κράτημα της αναπνοής: Η καθυστέρηση της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το διάφραγμα να χαλαρώσει και να σταματήσει ο λόξυγκας.
Πιείτε ένα ποτήρι νερό γρήγορα: Πίνοντας νερό σε συνεχόμενες μικρές γουλιές χωρίς διακοπή μπορεί να επαναφέρετε τη φυσιολογική κατάσταση του διαφράγματος.
Κάντε γαργάρες με κρύο νερό: Οι γαργάρες μπορούν να διεγείρουν τα νεύρα στο λαιμό και να βοηθήσουν να σταματήσει ο λόξυγκας.
Βάλτε ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα: Ένα κουταλάκι ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα μπορεί να διακόψει τους σπασμούς του διαφράγματος. Η ζάχαρη δρα ερεθιστικά στο νεύρο που ελέγχει τις συσπάσεις του διαφράγματος.
Τράβηγμα γόνατων προς το στήθος: Η σωματική άσκηση όπως το να φέρουμε τα γόνατα προς το στήθος και να τα κρατήσουμε για λίγο μπορεί να μειώσει την πίεση στο διάφραγμα και να το βοηθήσει να ηρεμήσει.
Προκαλέστε ήπιο βήχα ή ρέψιμο: Ο βήχας ή το ρέψιμο μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του αέρα που έχει συσσωρευτεί στο στομάχι και προκαλεί το λόξυγκα.
Χαλάρωση και βαθιά αναπνοή: Οι βαθιές και αργές αναπνοές μπορεί να χαλαρώσουν το σώμα και να μειώσουν τον λόξυγκα που σχετίζεται με το στρες.
Πότε να ανησυχήσουμε για τον λόξυγκα
Συνήθως, ο λόξυγκας είναι κάτι προσωρινό και ακίνδυνο. Ωστόσο, αν διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες ή αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, καθώς ο επίμονος λόξυγκας μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ακόμη και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.