Οι επιστήμονες πολλές φορές έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της συνεχούς χρήσης της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών από τα παιδιά. Πολλές μελέτες έχουν γίνει για τον κίνδυνο εθισμού και τις επιπτώσεις στην συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη τους.
Όμως η τηλεόραση συνεχίζει να είναι η πιο αγαπημένη διασκέδαση των παιδιών κυρίως όταν συνδυάζεται με κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών.
Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς υποχωρούν στις πιέσεις των παιδιών και στην εύκολη επιλογή να ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια από το να γκρινιάζουν και να βαριούνται. Έτσι σε πολλά παιδικά δωμάτια συνεχίζεται η παρουσία τηλεόρασης ή η χρήση ακόμα μεγαλύτερης οθόνης για παιχνίδια ατέρμονα συχνά βίαια … που εθίζουν.
Όσο υπάρχει ο εθισμός, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί η τηλεόραση από το δωμάτιο. Όμως πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και να είστε κάθετοι σε αυτή την απόφαση. Σίγουρα θα περάσετε από μια φάση θυμού και κλάματος αλλά πρέπει να επιμένετε… μην υποχωρήσετε.
Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις είναι καλύτερα να μην δεχθείτε από την αρχή την ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο τους, παρά να αναγκαστείτε να την αφαιρέσετε αργότερα.
Μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει θα να έχετε τον έλεγχο της παρακολούθησης του περιεχομένου αλλά και της διάρκειας. Όταν το παιδί είναι απομονωμένο στο δωμάτιό, τότε ο έλεγχος χάνεται… Τα αποτελέσματα ιατρικών μελετών συσχετίζουν δύσκολες συμπεριφορές της εφηβείας με την ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο από πολύ τρυφερή ηλικία.
Επιπτώσεις στην υγεία
Γιατροί και ψυχολόγοι μας προειδοποιούν ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν για την υγεία και τη σωματική ευεξία του παιδιού
Διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία
Τρώγοντας μπροστά στην οθόνη γρήγορα και νευρικά, ανάλογα με τον παλμό του παιχνιδιού, το παιδί συνηθίζει να τρώει περισσότερο, να πεινάει πιο συχνά και το βάρος του αυξάνεται. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά συνηθίζουν έτσι και στην εφηβεία αποζητούν το πρόχειρο φαγητό.
Διαταραχές στον ύπνο
Το φως από την οθόνη εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, γνωστή σαν ορμόνη του ύπνου. Η στέρηση ποιοτικού ύπνου στο παιδί μπορεί να έχει επιπτώσεις στην μάθηση και την ηρεμία. Και αργότερα μπορεί να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά.
Επιπτώσεις στην ψυχολογία του
Η παθητική ενασχόληση μπροστά σε μια οθόνη συχνά πνίγει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας και έτσι το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε πιο απαιτητικές και λιγότερο διεγερτικές εργασίες που θέλουν προσοχή και ομαδική συμμετοχή. Τα παιδιά γίνονται όλο και λιγότερο κοινωνικά και εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Μείωση επιδόσεων στην εκπαίδευση
Τα παιδιά διαβάζουν λιγότερο και έχουν φτωχό λεξιλόγιο σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Οι επιδόσεις τους στο σχολείο μπορεί να παρουσιάσουν πτώση και γενικά αδιαφορούν.
Επιπτώσεις στον οικογενειακό ιστό
Η παρακολούθηση τηλεόρασης μαζί με την οικογένεια επιτρέπει να περνούν όλα τα μέλη καλά και να υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ της οικογένειας. Η συναισθηματική απόσταση και το «κλείσιμο» του παιδιού στο δωμάτιο μπροστά σε μια οθόνη, σίγουρα θα δυσκολέψει την ανατροφή του κατά την εφηβεία.
Τέλος, θυμηθείτε το παιδί δελεάζεται από προγράμματα της τηλεόρασης που προορίζονται για ενήλικες, θρίλερ, βίαιες εικόνες.
Πείτε τους όχι για τηλεόραση στο δωμάτιό τους με κάθε τρόπο, μην ενδίδετε στις πιέσεις των παιδιών σας… για το καλό τους.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα