Αμυγδαλόπιτα Μαντουδίου

Τα μυστικά των Chef

Ένα εύκολο γλυκό με μπόλικο αμύγδαλο, που είναι ξηρός καρπός υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι το παραδοσιακό γλυκάκι του Μαντουδίου, της πολύπαθης Εύβοιας και είναι πρωταγωνιστής σε κάθε γιορτή.

Η αμυγδαλόπιτα μου άρεσε και χωρίς το σιρόπι, μια που αποφεύγω τη ζάχαρη… θα το ευχαριστηθείτε σαν κέικ αμυγδάλου.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολη

Αμυγδαλόπιτα Μαντουδίου

Υλικά για 6 – 8 άτομα

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 κ.γ. κονιάκ

Χυμός από ένα λεμόνι

1 βανίλια

Για το παντεσπάνι

1 ½ φλιτζάνι  τρίμα αμυγδάλου

2 φλιτζάνια  φρυγανιά τριμμένη

5 αυγά

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φλιτζάνι  βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 σφηνάκι κονιάκ ή brandy

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψίχα αμυγδάλου, τη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να «αφρατέψει». Προσθέτουμε τους κρόκους και το κονιάκ και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, δυνατά τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μίγμα βουτύρου – ζάχαρης ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας προσεκτικά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180οC για 35-40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι βυθίζοντάς το μέσα στην αμυγδαλόπιτα, αν βγει καθαρό έτοιμο το γλυκό μας.

Μόλις βγάλουμε από το φούρνο στην καυτή αμυγδαλόπιτα, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο, τρίμα αμύγδαλου ή και ολόκληρα αμύγδαλα.

Συνταγή : Από τo Ξενοδοχείο Lucy, Χαλκίδα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !