Τηλεργασία και προστασία

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, μετά την  επιδημία Covid-19. Το μέτρο βοήθησε στη μείωση εξάπλωσης του κορωνοϊού,  αλλά σίγουρα η τηλεργασία είχε συνέπειες στην ευεξία και την υγεία των εργαζομένων.

Μια έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ζητά « να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων κατά την τηλεργασία».

Όπως όλα δείχνουν είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέες συνθήκες εργασίας, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του εργαζομένου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ καλούν τις κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες υγείας να αναλάβουν δράση για την προστασία της υγείας των τηλεργαζομένων.

Ο αντίκτυπος της «εξ αποστάσεως εργασίας» στην υγεία είναι εμφανής

Η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί ο τηλεργαζόμενος να είναι παραγωγικός, πρέπει να είναι και υγιής. Η τηλεργασία φαίνεται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους αλλά κρύβει και αρκετούς κινδύνους.

Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους είναι:

Το ευέλικτο ωράριο εργασίας

H εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας που επωφελείται από τη μη μετακίνηση

H δυνατότητα σωματικής δραστηριότητας

Η δυνατότητα να περνά την ημέρα με την οικογένεια

Σε ότι αφορά στις εταιρείες :

Διαπιστώνεται αύξηση της παραγωγικότητας με την τηλεργασία.

Απαιτείται όμως επίβλεψη.

Υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους.

Σε ότι αφορά στους τηλεργαζόμενους :

Η έκθεση των δύο διεθνών έγκριτων οργανισμών αναφέρει, ότι η τηλεργασία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και  ψυχική υγεία, όπως επίσης στην ευζωία και την κοινωνικότητά τους.

Η τηλεργασία χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία, προγραμματισμό και άριστη οργάνωση του χρόνου. Δεν είναι εύκολο να εργάζεσαι από το σπίτι και να μην παρασυρθείς εξυπηρετώντας τα παιδιά, μαγειρεύοντας ή τακτοποιώντας το σπίτι. Έτσι χάνεται η αίσθηση του χρόνου.

Η τηλεργασία μπορεί να προκαλέσει πληθώρα ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων ακόμα και προβλήματα υγείας

  • Σταδιακά αλλαγή συμπεριφοράς
  • Υπερβολικό άγχος – εκνευρισμό
  • Κατάθλιψη
  • Αδιαφορία
  • Απάθεια
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος
  • Επαγγελματική εξουθένωση
  • Αυξημένη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Ενδοοικογενειακή βία

Επιβάρυνση υγείας

  • Κόπωση ματιών
  • Εμφάνιση μυοσκελετικών διαταραχών
  • Αύξηση σωματικού βάρους

Ποιες βελτιώσεις συνθηκών εργασίας προτείνονται;

Η πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας είναι η διασφάλιση νέων προτύπων, πρακτικών και πολιτικών για τα εκατομμύρια των τηλεργαζομένων ώστε να είναι παραγωγικοί, υγιείς, αξιοπρεπείς και χαρούμενοι.

Οι τηλεργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να ασκούν το επάγγελμά τους εξ αποστάσεως, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Η καρέκλα γραφείου, το γραφείο, ο κατάλληλος φωτισμός πρέπει να επιλεγούν από τους ίδιους προσεκτικά ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να τους παρέχουν τις πληροφορίες, τις κατευθυντήριες γραμμές και την εκπαίδευση που είναι απαραίτητες για την ψυχοκοινωνική και ψυχική τους ασφάλεια.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι πώς να διαχειρίζονται σωστά τους κινδύνους, που συνδέονται με την τηλεργασία, αλλά και να καθιερώσουν ένα « δικαίωμα αποσύνδεσης».

Πρέπει πάντα οι συνθήκες τηλεργασίας να προσαρμόζονται σε κάθε άτομο, έτσι ώστε ο οργανισμός τους να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !