Στις γιορτές δεν ξεχνάμε τους παππούδες …

Tips

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ευκαιρία να χαρούμε την οικογένειά μας, να απολαύσουμε μαγειρέματα μαμαδίστικα και μη, να ανταλλάξουμε δώρα, να γελάσουμε, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις στα παιδιά μας…

Όπως τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις γιορτές, έτσι και οι ηλικιωμένοι της οικογένειας… Εκείνοι είναι που έχουν άγχος αν τους θυμηθούμε, πόση ώρα θα τους αφιερώσουμε … Κάποιοι μπορεί να έχουν χάσει το ταίρι τους και αισθάνονται πολύ μόνοι. Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν που δεν ξέρουμε αν θα τους έχουμε και αύριο κοντά μας, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και αγκαλιές…

Το καταλαβαίνω κάποιες φορές γίνονται πιεστικοί και κουραστικοί όμως αξίζουν την φροντίδα μας …

Μην τους αποθαρρύνετε να βρεθείτε όλοι μαζί τις εορτές. Μπορείτε πριν βρεθείτε να κάνετε ένα rapid test, οπότε δεν θα τους κυριεύσει ο φόβος. Η μελαγχολία μπορεί να τους στοιχίσει την υγεία τους.

Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες κινήσεις που θα τους κάνουν και πάλι να χαμογελάσουν…

Το αγαπημένο του γλυκό ή φαγητό

 Φροντίστε να ετοιμάσετε ή να προμηθευτείτε το αγαπημένο τους γλυκό ή κάποιο φαγητό που τους αρέσει και δεν μπορούν να το απολαύσουν συχνά. Ακόμα αν πάντα του άρεσε ένα ποτάκι φροντίστε να το προσφέρετε. Οι διατροφικές παρασπονδίες επιτρέπονται λόγω εορτών και σίγουρα θα το χαρούν. Αν είναι σε θέση και μπορούν να κάνουν οι ίδιοι ένα φαγητό, που πάντα είχε επιτυχία ενθαρρύνετέ τους να το φτιάξουν και βέβαια τα μπράβο θα πέσουν βροχή, στο τραπέζι.

Η θέση τους στο τραπέζι

Εννοείται ότι θα έχουμε ορίσει την καλύτερη θέση ώστε να έχουν καλή οπτική επαφή με όλους. Αφήστε τους να ασχοληθούν με τα παιδιά … να τους πουν κάποιο παραμύθι ή να παίξουν μαζί τους.

Το δώρο τους

Στο δένδρο θα βάλετε το δώρο τους και φροντίστε να τους αγοράσετε κάτι που θα τους ευχαριστήσει ιδιαίτερα. Ρωτήστε τους με τρόπο αν κάτι έχουν ανάγκη διαφορετικά, οι πιτζάμες, οι παντόφλες αλλά και ένα ζεστό κασκόλ ή σκουφί είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα. Ένα ακόμα δώρο που θα τους ευχαριστήσει είναι οι ψηφιακές κορνίζες, που θα περάσετε αρκετές φωτογραφίες της οικογένειας. Θα τους αρέσει πολύ ειδικά όταν είναι μόνοι και θέλουν να αναπολούν όμορφες στιγμές.

Οι ηλικιωμένοι μετά το φαγητό θέλουν λίγο να ξεκουραστούν.

Φροντίστε να υπάρχει κάποιος χώρος για να νοιώσουν πιο άνετα. Προσφέρετε κάποιο δωμάτιο ή μια άνετη πολυθρόνα κοντά στο τζάκι. Μην κάνετε το λάθος, που θα τους πληγώσει … αμέσως μετά το γιορτινό τραπέζι να τους μεταφέρετε σπίτι τους σαν να θέλετε να τους ξεφορτωθείτε..

Αφήστε τους να χαρούν αυτή την οικογενειακή θαλπωρή που μπορεί να τους λείπει…

Μετά τις οικογενειακές συναθροίσεις που γεμίζουν χαρά και ελπίδα τους ηλικιωμένους, φροντίστε να διατηρήσετε κάποια ζεστή επικοινωνία μαζί τους… Η μοναξιά είναι πάντα πολύ δύσκολη κυρίως όταν είναι ανήμποροι… Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν συχνή τηλεφωνική επαφή τουλάχιστον και να λένε τα νέα στους παππούδες. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική ανάμεσα στις γενεές της οικογένειας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !