Πως δημιουργούμε εντυπωσιακές συνθέσεις τυριών και αλλαντικών;

Τα μυστικά των Chef

Σε κάθε γιορτινό τραπέζι ή παιδικό πάρτυ ακόμα, τα τυριά και τα αλλαντικά έχουν την τιμητική τους . Εξαρτάται το budget που θέλουμε να διαθέσουμε και δημιουργούμε την ανάλογη σύνθεση.

Η φαντασία δεν έχει όρια και εμείς θέλουμε σίγουρα να παρουσιάσουμε το καλύτερο… Δεν θα ξεχάσω στην Σουηδία που είχα δει Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με τυριά και αλλαντικά πάνω σε σπιτάκια gingerbread…

Σας προτείνουμε λοιπόν κάποιες συνθέσεις και εσείς αφήνετε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Τα τυριά που μπορείτε να επιλέξετε μπορεί να είναι από την παλέτα των ελληνικών μεγάλων τυριών ή ακόμα και ευρωπαϊκά.

Το κατσικίσιο τυρί, το μετσοβόνε, μια καλή γραβιέρα, ένα τυρί κίτρινο με τρούφα ή πιπέρια, ένα κρασοτύρι, ένα κασέρι, μια καλή φέτα, τα κρεμώδη τυράκια το τσαλαφούτι Καρπενησίου, το κατίκι Δομοκού, το ανεβατό Γρεβενών είναι κάποια ωραία τυριά.

Οι συνθέσεις μπορούν να έχουν φρούτα από σταφύλι μέχρι φρούτα του δάσους, διάφορες μαρμελάδες, τσάτνευ φρούτων αλλά και αποξηραμένα φρούτα χουρμάδες, σύκα Κύμης, βερίκοκα, δαμάσκηνα. Επίσης παξιμάδια και κρακεράκια κάθε είδους και σχήματος είναι ευπρόσδεκτα.

Εσείς αποφασίζετε και την σύνθεση των χρωμάτων και των γεύσεων.

Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τρεις εκδοχές

Μια εντυπωσιακή σύνθεση που μοιάζει με πουλί που έχει ανοικτά τα φτερά του. Το σώμα του πουλιού δημιουργείται από ένα αχλάδι τα πόδια και μυτούλα είναι από καρότο και τα μάτια είναι δύο γαρύφαλλα ή δύο κόκκοι πιπεριού.

Στην άκρη της πιατέλα βάζουμε ψιλοκομμένα ορθογώνια κομμάτια τσένταρ, το ένα πάνω στο άλλο ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί. Στο ενδιάμεσο βάζουμε ψιλοκομμένο ιταλικό σαλάμι ή σαλάμι αέρος ή μπύρας. Στο ημικύκλιο βάζουμε μια σειρά σταφύλια και συνεχίζουμε με κομμάτια τυριού με τρούφα ή πιπέρι και συνεχίζουμε με φραγκοστάφυλο ή άλλα φρούτα. Τα βατόμουρα και τα σμέουρα δένουν επίσης αρμονικά. Γύρω-γύρω βάζουμε κρακεράκια και έτοιμη η πρώτη σύνθεση.

co @theboardandbabe

 

Μια ακόμα επιλογή είναι ένα πολύ ωραίο στεφάνι που η βάση του είναι καμωμένη από κλαριά δενδρολίβανου σφικτά δεμένα. Στο στεφάνι δημιουργούμε νοητά δέκα διαφορετικά τμήματα με τυριά διαφορετικά κομμένα σε μικρά τετράγωνα αλλά και ολόκληρα μικρά κεφαλάκια καμαμπέρ ή κατσικίσιου τυριού που είναι δύο ή τρεις μερίδες συνήθως. Το κυρίως αλλαντικό είναι προσούτο που στο επάνω μέρος παίρνει το σχήμα παπιγιόν. Είναι πολύ εύκολο αφού ένα κομμάτι προσούτο τυλίγεται στο κέντρο με μια λεπτή φέτα προσούτο και δύο πιο μακριές φέτες στέκουν πίσω από τον φιόγκο. Γενικώς το προσούτο παίζει πολύ στην σύνθεση τυλιγμένο και σαν τριαντάφυλλο. Τα φρούτα του δάσους, το ρόδι, τα σταφύλια είναι βαλμένα σε διάφορα σημεία.

Μια άλλη επιλογή πιο απλή για να σερβίρουμε τα τυριά μας είναι ένα ξύλινο πλατώ που έχουμε στρώσει με κόκκινο χαρτί και επάνω έχουμε εκθέσει κομμάτια τυριού του μισού κιλού περίπου. Σε αυτή τη σύνθεση υπάρχει ροκφόρ ή μπλε τυρί, γραβιέρα, κατσικίσια τυριά καπνιστά καθώς και κρεμώδη τυριά και ραγκλέτ.

Αντίστοιχα μπορούμε να κάνουμε μια ωραία επιλογή τυριών και κόβουμε με το μαχαιράκι και σερβίρουμε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !