Το διάβασμα ωφελεί τα παιδιά όσο μικρά και αν είναι

Tips

Η καλή συνήθεια του διαβάσματος ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία.  Το διάβασμα βιβλίων είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και θα το βοηθήσει να κατακτήσει πιο γρήγορα ορισμένες δεξιότητες που αφορούν στην αντίληψη, στην κατανόηση και στην όξυνση των αισθήσεων. Παράλληλα λειτουργεί σαν δίαυλος επικοινωνίας του παιδιού με τον κόσμο, ενώ σαν μέρος της καθημερινής ρουτίνας προσφέρει έναν μοναδικό δεσμό ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί.

Διαβάζοντας στο παιδί συστηματικά, σταδιακά θα διαπιστώνουμε ότι θα κατακτά δεξιότητες τη μία μετά την άλλη. Έτσι μέχρι την ηλικία των 6 που θα ξεκινήσει το σχολείο θα μπορεί με άνεση να χειρίζεται τα βιβλία, να αναγνωρίζει τα γράμματα, τους αριθμούς και κάποιες λέξεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα βιβλία θα έχουν γίνει μέρος της ζωής του.

Για να είμαστε σίγουροι ότι προσφέρουμε στο παιδί τα ιδανικά ερεθίσματα ανάλογα με την ηλικία του και την ψυχοσύνθεση του είναι σωστό να επιλέγουμε βιβλία κατάλληλα για το ηλικιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Έπειτα, πρέπει το αφήνουμε να επιλέγει ανάμεσα στα βιβλία του και να μην παραξενευόμαστε αν επιμένει να του διαβάζουμε συνεχώς το ίδιο παραμύθι.

Ακόμα, πρέπει να δίνουμε χρώμα στη φωνή μας και να αλλάζουμε εκφράσεις ανάλογα με το περιεχόμενο του αναγνώσματος για να το κάνουμε πιο ζωντανό και γλαφυρό και άρα πιο διασκεδαστικό για εκείνο.

Τέλος, όταν το παιδί μάθει πια να διαβάζει μόνο του, είναι καλό να μην το αφήσουμε απότομα μόνο του αλλά για αρκετό διάστημα ακόμα να καθόμαστε δίπλα του με αντίστροφους ρόλους  και να το αφήνουμε να μας διαβάζει εκείνο.

Έτσι θα εξασκηθεί στην ανάγνωση και η δική μας επιβράβευση και ο θαυμασμός θα το γεμίσουν αυτοπεποίθηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !