Το παιδί σου ξεκινάει το Γυμνάσιο. Πώς να το προετοιμάσεις

Tips

Το δωδεκάχρονο πια παιδί σου, πέρασε από το δημοτικό και συνεχίζει τη σχολική του ζωή στο γυμνάσιο. Πρωτάκι και πάλι, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και σίγουρα νιώθει πολύ διαφορετικά από ό,τι ένιωθε 6 χρόνια νωρίτερα.

Νέο σχολείο, περισσότερες υποχρεώσεις, καινούριοι συμμαθητές και η εφηβεία που βρίσκεται στο κατώφλι και χτυπάει την πόρτα, δημιουργούν ένα παράξενο κοκτέιλ συναισθημάτων που πιθανόν να δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Εσύ από την άλλη σαν γονιός, είναι φυσικό να προβληματίζεσαι και να θέλεις να σταθείς δίπλα του για να το βοηθήσεις.

Ας δούμε τί μπορείς να κάνεις για να το προετοιμάσεις σωστά.

Φέρε το σε επαφή με το νέο σχολικό περιβάλλον

Τα σχολεία ανοίγουν τις πύλες τους από την αρχή του Σεπτεμβρίου για να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά. Μπορείς λοιπόν μαζί με το παιδί σου και να επισκεφτείτε το γυμνάσιο ώστε να αποκτήσει μια οικειότητα με τον χώρο και με τη διαδρομή από και προς το σπίτι, μιας και τα περισσότερα παιδιά από την πρώτη γυμνασίου ξεκινούν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο.

Εξήγησέ του πώς λειτουργεί το νέο σχολείο

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει διαθέσιμος ο κανονισμός και το πλαίσιο λειτουργίας των γυμνασίων της χώρας. Μπορείς αφού το μελετήσεις να εξηγήσεις στο παιδί σου τον τρόπο λειτουργίας και τις βασικές διαφορές του από το δημοτικό.

Δείξε του τα νέα του βιβλία

Στη ιστοσελίδα http://ebooks.edu.gr/new/class-main.php?classcode=DSGYM-A|μπορείς να βρεις όλα τα σχολικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή ανά τάξη και ανά μάθημα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια πρώτη γνωριμία μαζί τους, πριν τα προμηθευτείτε σε έντυπη μορφή.

Συμβούλεψέ το σχετικά με τις νέες του υποχρεώσεις

Σίγουρα το παιδί σου θα γνωρίζει ότι οι σχολικές του υποχρεώσεις αυξάνονται, ωστόσο καλό θα ήταν να το κατατοπίσεις λεπτομερέστερα. Συμβουλέψου φίλους, γονείς παιδιών που έχουν ήδη περάσει από αυτή τη φάση και ενημέρωσε το παιδί σου για το τί πρέπει να προσέξει περισσότερο καθώς οι απαιτήσεις του γυμνασίου είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες του δημοτικού.

Ενθάρρυνέ το να κάνει νέους, καλούς φίλους

Μέρα με τη μέρα το παιδί σου θα γνωρίζει καλύτερα τους νέους του συμμαθητές και με κάποιους από αυτούς θα ταιριάξει και θα κάνει περισσότερη παρέα. Ενθάρρυνέ το να σου μιλάει για τους φίλους του και σύντομα κανόνισε μια συνάντηση στο σπίτι για να έχεις την ευκαιρία να τους γνωρίσεις κι εσύ, ενώ συνετό θα ήταν να επιδιώξεις να γνωριστείς και με τους γονείς τους.  Άλλωστε λίγο πολύ σαν γονείς εφήβων θα έχετε παρόμοιες ανησυχίες και θα έχετε πάντα κοινά θέματα προς συζήτηση.

Μην το φορτώνεις με τις δικές σου προσδοκίες

Σαν γονιός πάντα επιθυμείς την πρόοδο του παιδιού σου και τώρα στο γυμνάσιο που οι επιδόσεις γίνονται σαφώς πιο «μετρήσιμες» πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να φορτώνουν το παιδί τους με τις δικές τους προσδοκίες, γεγονός που καθόλου δεν το ωφελεί. Απεναντίας του δημιουργεί ένα έξτρα άγχος και βάρος που είναι το τελευταίο που του χρειάζεται στη δεδομένη στιγμή. Κάνε λίγη υπομονή, δώσε του χρόνο να προσαρμοστεί και το θέμα των επιδόσεων το βλέπετε ξανά στην πορεία με περισσότερη ηρεμία.


Τελικά θα διαπιστώσετε από κοινού ότι η μετάβαση στο γυμνάσιο δεν είναι αυτό το τεράστιο και δύσβατο βουνό που φανταζόσασταν. Μέρα με τη μέρα, με ηρεμία, σύνεση  και ψυχραιμία τα πράγματα θα σας φαίνονται ολοένα πιο εύκολα και διαχειρίσιμα.

Καλή αρχή και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !