Τροφές φιλοσοφίας «Good Mood»

Tips

Στην μετά covid εποχή παρατηρείται η τάση να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας, γιατί καταλάβαμε ότι η υγεία περνά και από το πιάτο μας.

Η καθημερινή διατροφή διανθίζεται από υπερτροφές και η νέα τάση θέλει περισσότερες τροφές φιλοσοφίας Good Mood Food να εντάσσονται στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι τροφές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ανεβάζουν τη διάθεσή μας και διώχνουν το stress…

Eμείς συζητώντας με επιστήμονες υγείας και αναζητώντας τη βιβλιογραφία, επιλέγουμε για εσάς αυτές τις πολύτιμες τροφές, για να είστε ήρεμοι, δυνατοί και ευχαριστημένοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο covid άφησε δυνατό αποτύπωμα στην ψυχολογία μας και η κατάθλιψη, η νευρικότητα και το άγχος χτύπησε την πόρτα στους περισσότερους από εμάς.

Ποιές λοιπόν τροφές θεωρούνται «Good Mood Food»;

Μαύρη Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι από τις σημαντικότερες τροφές, που μας φτιάχνει τη διάθεση και διώχνει το stress. Είναι η τροφή που ζητά ο οργανισμό μας όταν έχουμε άγχος.

Eίναι πλούσια σε μαγνήσιο, που συμβάλει στην αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους και νευρικότητας.

Εννοείται ότι προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα, με όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό κακάου. Η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο είναι κατά μέσο όρο 112mg ανά 100 γρ. Ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει μόνον 60 mg ανά 100 γρ.

Επίσης η βελούδινη γεύση της είναι αγαπημένη όλων των γυναικών και ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Εννοείται ότι αυτό συμβαίνει και με τους άνδρες, απλά η σοκολάτα για τους περισσότερους δεν είναι αντικείμενο πόθου, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, που συμβάλει στην ανάπτυξη των ανταλλαγών μεταξύ των νευροδιαβιβαστών και έτσι καταπολεμούν το άγχος και την κατάθλιψη. Έτσι οι διαταραγμένες ανταλλαγές μεταξύ νευροδιαβιβαστών αποκαθίστανται…

Η παραγόμενη σεροτονίνη, αλλά και οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που μας παρέχουν τα μανιτάρια είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μανιταριών είναι οι χαμηλές τους θερμίδες και έτσι εύκολα μπορούν να ενταχθούν, αρκετά συχνά στη καθημερινή μας διατροφή.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός, οι σαρδέλες κατατάσσονται στα ψάρια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μεταξύ αυτών και το Ω-3.

Η ευνοϊκή επίδραση των Ω-3 σε πολλές βιοχημικές διεργασίες στον οργανισμό μας είναι σημαντική. Έτσι συμβάλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, αλλά και τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Επίσης συμβάλουν και στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και βελτιώνουν τη συναισθηματική ισορροπία των ανθρώπων.

Εννοείται ότι τα λιπαρά ψάρια ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυγά

Τα αυγά όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, συμβάλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Ο κρόκος του αυγού ξεχειλίζει από βιταμίνη Β 9 και 12, που συμβάλουν  στην καλή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το συκώτι μόσχου κλπ.

 Αμύγδαλα

Ένας ξηρός καρπός εντελώς απαραίτητος για την ευζωία μας. Τα αμύγδαλα ξεχειλίζουν από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, διαλυτές φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επίσης υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας, γιατί συμβάλλουν στην ηρεμία σας και στη δημιουργία καλής διάθεσης. Δρουν όπως η σοκολάτα.

15-20 αμύγδαλα την ημέρα είναι ότι καλύτερο, οι θερμίδες δεν είναι πολλές ενώ τα δώρα τους στον οργανισμό μας πολλά.

Εξαιρετικοί είναι και άλλοι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια, τα καρύδια, καθώς επίσης και οι ελαιούχοι σπόροι αφού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας και στο νευρικό μας σύστημα.

Μπανάνα

«Μια μπανάνα δυναμώνει και φορτίζει τις μπαταρίες μας». Έτσι έλεγαν οι γονείς μας… αν και η μπανάνα, μάλλον που προκαλούσε φούσκωμα … Ίσως όμως προερχόταν από την πίεση να φάω τουλάχιστον μια μπανάνα την ημέρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μας είχαν δίκαιο, γιατί οι μπανάνες ξεχειλίζουν μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης περιέχουν το γνωστό αμινοξύ για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, την τρυπτοφάνη, που δρα άμεσα στα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

Η σεροτονίνη συμβάλει σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως είναι ο ύπνος, η διάθεσή μας, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές.

Όμως άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή χρόνιο άγχος πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του γιατρού τους … γιατί σίγουρα η μπανάνα δεν θεραπεύει…

Φραγκοστάφυλλο και φρούτα του δάσους

Είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που δρα κατά του stress. Eπίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που επηρεάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του stress.

Επίσης η κατανάλωση των berries κάθε είδους μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις, που πολλές φορές σχετίζεται με το stress.

Θα πρέπει να καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή, αλλά και σαν έγχυμα ή με τη μορφή κάψουλας κατά τις εποχικές θεραπείες.

Ξηρά σύκα

Τα λευκά ξηρά σύκα Κύμης και Ταξιάρχη ΠΟΠ, αλλά και τα υπόλοιπα είδη σύκων, όπως οι τσαπέλες είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β3 και αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά χαρίζουν ενέργεια και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη Β3 διευκολύνει τη σύνθεση της σεροτονίνης.

Τα ξηρά σύκα μπορούμε να τα εντάξουμε στο πρωινό μας ή σαν snack κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όμως δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

 

Πράσινο τσάι

Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία μας ενημερώνει ότι πέντε φλιτζάνια τσάι την ημέρα, μειώνουν το άγχος. Ιάπωνες που δήλωσαν ότι έπινα περισσότερα από πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα ήταν σε καλύτερη διάθεση και λιγότερο αγχωμένοι από εκείνους, που κατανάλωναν μικρότερο αριθμό ή δεν έπιναν καθόλου.

Όμως πρέπει να διερευνηθεί με περισσότερες μελέτες αν πράγματι το πράσινο τσάι συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους.

Η αλήθεια είναι ότι ο πλούτος του πράσινου τσαγιού σε αντιοξειδωτικά συμβάλει στις λειτουργίες του οργανισμού μας, άρα και στην ψυχολογία μας.

Αφεψήματα βοτάνων

Οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν τα αφεψήματα διαφόρων βοτάνων για να καταπολεμήσουν συνήθεις ασθένειες της καθημερινότητάς.

Για να βρεθούμε σε κατάσταση ηρεμίας καταπολεμώντας το stress ή για να έχουμε έναν ήσυχο ύπνο οι γιαγιάδες ετοίμαζαν χαμομήλι, τίλιο ή πασιφλόρα που ήταν φυσικά αγχολυτικά.

Δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε, άλλωστε στις ΗΠΑ η αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητας με φυσικούς τρόπους είναι τάση, και μάλιστα συνεχώς αυξανόμενη…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΤούρτα RED VELVET
Επόμενο άρθροΦιλέτο μοσχάρι με σάλτσα πιπεριού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !