Τροφική αλλεργία: όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στη μετα-covid εποχή παρατηρείται μια αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες, που κάποιες από αυτές κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά τους.

Η αλλεργιολόγος κ.Ιωάννα Κοντογιωργάκη

Απευθυνθήκαμε στην κ. Ιωάννα Κοντογιωργάκη, Αλλεργιολόγο Παίδων και Ενηλίκων, Συνεργάτης Αλλεργιολογικής Μονάδας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, προκειμένου να έχουμε μια έγκριτη ενημέρωση πάνω στο ευαίσθητο θέμα των τροφικών αλλεργιών

Ποιος είναι ο λόγος που τελευταία οι τροφικές αλλεργίες και τα αλλεργικά νοσήματα έχουν αυξηθεί ;

Οι τροφικές αλλεργίες όπως και όλα τα αλλεργικά νοσήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Μεγαλώνουμε στα διαμερίσματα μας, μακριά από τη φύση με υπερβολική αποστείρωση, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μην βρίσκει ευκαιρίες να εκτεθεί σε καλά μικρόβια που θα το βοηθήσουν να ωριμάσει. Η δουλειά του όμως είναι να πολεμά εχθρούς και όταν δεν βρίσκει να τους πολεμήσει τότε στρέφεται σε αθώες ουσίες όπως είναι για παράδειγμα οι τροφές.

Η τροφική αλλεργία είναι συχνότερη στα παιδιά ή όχι;

Η τροφική αλλεργία είναι συχνότερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία,  ακόμα και σε τροφές που καταναλώναμε στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας ;

Όταν ο άνθρωπος καταναλώσει το τρόφιμο στο οποίο είναι αλλεργικός, το αμυντικό του σύστημα το αναγνωρίζει σαν εχθρό, ξεκινάει να το πολεμά και το αποτέλεσμα αυτής της ‘μάχης’ είναι τα αλλεργικά συμπτώματα. Mπορεί να είναι ήπια και να αφορούν μόνο το δέρμα ή η αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί και να συμπεριλάβει και άλλα συστήματα, όπως για παράδειγμα το αναπνευστικό (π.χ. βήχας, δύσπνοια), το πεπτικό (π.χ. πόνος στην κοιλιά διάρροια, εμετός) ή/και το καρδιαγγειακό (π.χ. πτώση πίεσης, ζάλη, απώλεια αισθήσεων) και τότε πρόκειται για την αναφυλαξία.

ακριβώς είναι η αναφυλαξία και πως αντιμετωπίζεται;

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Είναι μία αντίδραση η οποία εμφανίζεται γρήγορα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο και εξελίσσεται ταχύτατα.

Επομένως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η αντιμετώπισή της είναι επείγουσα και γίνεται με τη  χορήγηση αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο σε έτοιμα προγεμισμένα στυλό, ακριβώς για να μπορεί να γίνει αμέσως και από οποιονδήποτε. Όλοι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας σε τροφή πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την αδρεναλίνη!

Πως μπορεί να διαγνωστεί κάποια συγκεκριμένη αλλεργία ;

H παρακολούθηση από αλλεργιολόγο είναι απαραίτητη για να τεθεί η διάγνωση και να εντοπιστεί το υπεύθυνο τρόφιμο, καθώς με τα αλλεργικά τεστ μπορούμε εύκολα να βρούμε σε ποιο ακριβώς τρόφιμο είναι κάποιος αλλεργικός. Όταν ξέρω τι έχω μπορώ και να το αντιμετωπίσω!

Η ενημέρωση όλων μας είναι πολύ σημαντική και θα επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής, καθώς το φαγητό δεν αφορά μόνο την πρόσληψη τροφής αλλά είναι μία σημαντική κοινωνική δραστηριότητα.

Eυχαριστούμε

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !