Bιώσιμη μόδα Vs τριτοκοσμικών ρούχων που επιβαρύνουν το περιβάλλον

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Τα φθηνά τριτοκοσμικά ρούχα που αποστέλλονται στην Ευρώπη είναι η τρίτη πιο ρυπογόνα βιομηχανία στον κόσμο και οι επιστήμονες εκπέμπουν sos για το μέλλον του πλανήτη.

Όλοι λίγο πολύ ασχολούμαστε με τη μόδα, τις τάσεις , τα χρώματα, τις υφές και τις τιμές χωρίς όμως να αξιολογούμε άλλες παραμέτρους όπως είναι η επίδραση της τεράστιας βιομηχανίας ρούχων στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο χρόνος ζωής των ρούχων έχει μειωθεί αισθητά γιατί οι τάσεις της μόδας έρχονται και φεύγουν σαν αστραπή. Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι ότι η χαμηλή ποιότητα των φθηνών ρούχων από Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία και άλλες αφρικανικές χώρες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ζωής…

Στοιχεία από το περιβαλλοντικό think tank earth.org.
εκπλήσσουν αφού 92 εκατ. τόνοι από τα 100 δισεκατομμύρια ενδυμάτων που παράγονται κάθε χρόνο, καταλήγουν σε χωματερές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα απορριμματοφόρο γεμάτο ρούχα φτάνει σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε δευτερόλεπτο και αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός, τα απορρίμματα αναμένεται να φτάσουν στους 134 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών συνδέσμου για τη σύνδεση της μόδας με την βιωσιμότητα  (UN Alliance aims to put fashion on path to sustainability, 2018) αναφέρει ότι:

«Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή ποσοστό που εκπέμπουν η αεροπορία και η ναυτιλία μαζί, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα είναι πολύ πιθανό το ποσοστό να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η βιομηχανία της μόδας απειλεί επίσης και τους ωκεανούς αφού το 10% των μικροπλαστικών που ανιχνεύονται στις θάλασσες κάθε χρόνο, προέρχονται από είδη ρουχισμού, ποσοστό που ισοδυναμεί με την ρύπανση που προκαλούν περισσότερα από 50 δισ. πλαστικά μπουκάλια.

Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι για να παραχθεί μόνο ένα μπλουζάκι χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού, δηλαδή όσο χρειάζεται για να ξεδιψάσει ένας άνθρωπος για 900 ημέρες.

Για όλους αυτούς τους λόγους η βιομηχανία της μόδας κατέχει την Τρίτη θέση στη λίστα με τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του πλανήτη σύμφωνα με Climate Trade, The world’s most polluting industries, 2023.

Η βιωσιμότητα είναι πλέον μονόδρομος

Οι μελέτες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Ο όρος βιώσιμη μόδα περικλείει όσες εταιρίες υιοθετούν έναν ηθικό τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, επενδύουν στην εντοπιότητα των πρώτων υλών, σέβονται τους εργαζομένους τους και ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως είναι η κατάργηση επιβλαβών χημικών στην αλυσίδα παραγωγής.
Θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε μια πιο συνειδητοποιημένη αγοραστική κουλτούρα.

Για να συμβάλουμε και να έχουμε στην ντουλάπα μας ρούχα βιώσιμα θα πρέπει να μάθουμε να ιχνηλατούμε τα στάδια παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε τις χαμηλές τιμές αλλά την ποιότητα και την υγεία μας.

Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά και φθηνά ρούχα, αλλά λίγα και καλά.

Μάλιστα το Ινστιτούτο «Hot or Cool Institute» που ασχολείται με ζητήματα βιωσιμότητας, μας ενημερώνει ότι ο μέγιστος αριθμός ρούχων που πρέπει να αγοράζουμε κάθε χρόνο είναι πέντε και όχι 105… άχρηστα.

Start up και επιστροφή στη φύση


Κάποια φωτεινά παραδείγματα αποτελούν εταιρίες start up με το motto “επιστροφή στη φύση”.

Μερικές από τις νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πρώτες ύλες ασύλληπτες για να κατασκευάσουν ρούχα και αξεσουάρ.

Στην Ολλανδία η Human Material Loop αξιοποιεί των ανθρώπινες τρίχες και φτιάχνει πουλόβερ και παλτό.

Στην Καλιφόρνια, η εταιρεία βιοτεχνολογίας MycoWorks παράγει «δέρμα» από μανιτάρια και κατασκευάζει με αυτό καπέλα, τσάντες κ.ά.

Στο Ισραήλ η Algaeing χρησιμοποιεί φύκια που τα μετατρέπει σε υφάσματα.
Στη Σικελία η Orange Fiber εκμεταλλεύεται τα πορτοκάλια από τα οποία φτιάχνει ίνες που συνδυάζει με μετάξι και βαμβάκι δημιουργώντας απαλά υφάσματα που έχουν υιοθετήσει γνωστοί Οίκοι Μόδας.

Ακόμα και από στέμφυλα, ίνες αλόης και άλλα φυτά με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί δεν είναι αργά να κάνουμε την αρχή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !