Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Πολλούς καταναλωτές έχει ξενίσει το γεγονός ότι πάνω στα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού ή των αναψυκτικών είναι πλέον δεμένο το καπάκι. Δυσκολεύονται να το συνηθίσουν και συνεχίζουν να το αφαιρούν ενώ δεν πρέπει.
Αντί για τα καπάκια που έχουμε συνηθίσει να βιδώνουμε στα μπουκάλια, υπάρχει μια επιπλέον λωρίδα πλαστικού που δένει το καπάκι με το μπουκάλι. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα καπάκια θα είναι κατά δύο χιλιοστά μικρότερα και κατά ένα γραμμάριο ελαφρύτερα από την προηγούμενη έκδοση.
Σίγουρα δεν είναι τυχαία η σχεδίαση.
Βασικά πρόκειται για κοινοτική οδηγία έτσι μέχρι τις 3 Ιουλίου 2024, θα πρέπει όλα τα πλαστικά μπουκάλια που κυκλοφορούν στην αγορά να έχουν δεμένο το καπάκι τους.
Αυτό υπαγορεύεται από την Oδηγία 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά μιας χρήσης, που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με καπάκια «μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια είναι «κολλημένα» σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης έως και τριών λίτρων κατά το στάδιο της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων».
Έρευνες κατατάσσουν σταθερά τα πλαστικά καπάκια ως το τρίτο ή το τέταρτο πιο συνηθισμένο συστατικό των απορριμμάτων.
Το μέτρο αναμένεται να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες.
Αυτή τη στιγμή μεγάλες ποσότητες πλαστικού απορρίπτονται και καταλήγουν στους ωκεανούς μας.
Μόνον τα μεταλλικά και γυάλινα δοχεία εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παράγουμε περίπου 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο και μόνο το 9% αυτών ανακυκλώνεται με επιτυχία.
Στόχος είναι η μείωση της ρύπανσης από πλαστικά κατά 80% μέχρι το 2040.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος της Coca-Cola, ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν αυτή την αλλαγή και κυκλοφόρησε με δεμένο καπάκι όλα τα προϊόντα της σε όλη την Ευρώπη.
Από το μέτρο εξαιρούνται μόνον τα μεταλλικά και γυάλινα δοχεία.
Ας συμμορφωθούμε και εμείς σαν καταναλωτές ώστε να μην πετάμε το καπάκι από το μπουκάλι κόβοντάς το.