Ένα γιορτινό τσουρέκι με φρούτα του δάσους σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα ή ρόδι ή φράουλα. Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, που προσωπικά τα προτιμώ ή αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το τσουρέκι θα σας κερδίσει. Ακολουθείστε ακριβώς τους χρόνους και χρησιμοποιείστε ένα εκλεκτό βούτυρο, που χρησιμοποιούμε παγωμένο. Αν θέλετε πάνω από το τσουρέκι μπορείτε να βάλετε φιλέ αμυγδάλου ή ακόμα και κόκκους διακοσμητικής ζάχαρης που δεν λιώνει στο ψήσιμο.
Καλή ανάσταση!!!
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά /Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά /Χρόνος αναμονής 2 ½ ώρες / Μέτριας δυσκολίας
Τσουρέκι με φρούτα του δάσους και ρόδι
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Διχώρι Βαρδουσίων
Υλικά για 1 τσουρέκι
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
50 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, περίπου 9 γρ.
50 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
6 αυγά
300 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο κομμένο σε κύβους
200 γρ. φρούτα φρέσκα του δάσους, ρόδι ή αποξηραμένα
Για το φινίρισμα
1 αυγό ανακατεμένο με 1 κ.σ. γάλα
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα χωρίς να βράσει. Ρίχνουμε το γάλα σε μπολ και διαλύουμε τη ξηρή μαγιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το μείγμα γάλακτος μαγιάς και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη που έχει μαζευτεί γύρω από τον γάντζο.
Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για 1½ ώρα.
Τότε ξαναζυμώνουμε με τα χέρια μας δυνατά , προσθέτοντας και τα φρούτα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σχήμα μπαστουνιού. Ενώνουμε τα μπαστούνια στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σαν πλεξούδα.
Σε μια λαμαρίνα βάζουμε λαδόκολλα και στη μέση βάζουμε το τσουρέκι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
Σε φλιτζάνι βάζουμε ένα αυγό και γάλα και το ανακατεύουμε.
Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει καλά. ΠΑΣΧΑ