Τσουρέκι με φρούτα του δάσους και ρόδι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα γιορτινό τσουρέκι με φρούτα του δάσους σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα ή ρόδι ή φράουλα. Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, που προσωπικά τα προτιμώ ή αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το τσουρέκι θα σας κερδίσει. Ακολουθείστε ακριβώς τους χρόνους και χρησιμοποιείστε ένα εκλεκτό βούτυρο, που χρησιμοποιούμε παγωμένο. Αν θέλετε πάνω από το τσουρέκι μπορείτε να βάλετε φιλέ αμυγδάλου ή ακόμα και κόκκους διακοσμητικής ζάχαρης που δεν λιώνει στο ψήσιμο.

Καλή ανάσταση!!!

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά /Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά /Χρόνος αναμονής 2 ½ ώρες / Μέτριας δυσκολίας

Τσουρέκι με φρούτα του δάσους και ρόδι

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Διχώρι Βαρδουσίων

Υλικά για 1 τσουρέκι

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι

50 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες

1 φακελάκι ξηρή μαγιά, περίπου 9 γρ.

50 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

6 αυγά

300 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο κομμένο σε κύβους

200 γρ. φρούτα φρέσκα του δάσους, ρόδι ή αποξηραμένα

Για το φινίρισμα

1 αυγό ανακατεμένο με 1 κ.σ. γάλα

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα χωρίς να βράσει. Ρίχνουμε το γάλα σε μπολ και διαλύουμε τη ξηρή μαγιά ανακατεύοντας συνεχώς.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το μείγμα γάλακτος μαγιάς και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα  με τον γάντζο για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη που έχει μαζευτεί γύρω από τον γάντζο.

Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για 1½ ώρα.

Τότε ξαναζυμώνουμε με τα χέρια μας δυνατά , προσθέτοντας και τα φρούτα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σχήμα μπαστουνιού. Ενώνουμε τα μπαστούνια στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σαν πλεξούδα.

Σε μια λαμαρίνα βάζουμε λαδόκολλα και στη μέση βάζουμε το τσουρέκι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.

Σε φλιτζάνι βάζουμε ένα αυγό και γάλα και το ανακατεύουμε.

Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει καλά.                           ΠΑΣΧΑ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !